Leerlingen Guido de Bres sluiten project ‘Meer muziek in de klas’ groots af

Ommen – Na drie jaar via diverse invalshoeken kennis te hebben gemaakt met muziek, sloot basisschool Guido de Bres vanavond het project ‘Meer muziek in de klas’ af met een spetterend eind concert. In een gevulde sporthal van MFC De Carrousel lieten zo’n 250 leerlingen uit alle groepen van de school zien, maar vooral ook horen, wat zij de afgelopen jaren hebben geleerd. Deze grootste afronding van het project is in nauwe samenwerking met muziekvereniging De Bazuin georganiseerd. De ongeveer een uur durende voorstelling begon vanavond om zeven uur, en was gratis toegankelijk.

Meer muziek in de klas

‘Meer muziek in de klas’ is een landelijk initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor een structureel aanbod van muziekonderwijs op basisscholen. Omdat de Guide de Bres school muziek hoog in het vaandel heeft staan, en een stevige plek wil geven binnen het onderwijs, pakte de basisschool de handdoek op en voegde het de daad bij het woord. De kinderen doorliepen de afgelopen drie jaar een traject met -soms bijzondere- muzieklessen. Zo gingen de kleuters aan de ‘slag’ met slagwerk en zingen, kregen de groepen 3 en 4 de basisbeginselen van viool spelen geleerd, en toeterden de groepen 5 en 6 er lustig op los met allerlei verschillende blaasinstrumenten. De kinderen uit groep 7 maakten kennis met ‘body percussion’ (waarbij het lichaam wordt gebruikt als slagwerkinstrument, red.) en zelfgemaakte instrumenten. De kinderen uit groep 8 bespeelden het keyboard.

250 kinderen

Op een laagdrempelige manier werden de lessen spelenderwijs gegeven door muziekdocent Bert Groothedde, die tevens dirigent is van De Bazuin. Hij bedacht ook het eindconcert van vanavond, werkte voor alle groepen het opreden uit, en verzorgde de bewerkingen van de muziekstukken. Aan het slotstuk in de Carrousel vanavond deden alle groepen van de Guido de Bres mee; ongeveer 250 kinderen in totaal. Ook bij de aankleding van de zaal hadden ze een belangrijke rol. De basisschoolscholieren maakten tijdens de handvaardigheidslessen zelf de aankleding in de sfeer van de dierenwereld.

CaMo & friends 4 SMA

Door verschillende redenen, waar niet iedereen bij stil staat, is muziek maken niet voor ieder kind weggelegd”, aldus de organiserende partijen. Om die reden ondersteunen de Guido de Bres en De Bazuin met een speciale deurcollecte de actie CaMo & friends 4 SMA. Met deze spontane actie die momenteel in Ommen loopt wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor verder onderzoek naar SMA. De in Ommen bekende kinderen Cato en Moos Lukas hebben beide deze progressieve spierziekte. Tal van ondernemers, verenigingen, bewoners, scholen en winkeliers haken aan bij de actie, en zamelen met eigen initiatieven geld in om zo hun steentje bij te dragen. Zo ook het muziekevenement van vanavond.