Leerlingen CBS Ichtus leren over verkeersveiligheid met ANWB Streetwise

Lemele – De Ommer basisscholen en de gemeente Ommen nemen allerlei maatregelen om de verkeersveiligheid onder scholieren te vergroten. Dit wordt met verschillende projecten gedaan, zo wordt de dode hoek en het gebruik van mobiele telefoon behandeld. In het buitengebied wordt middels het VOMOL-project aandacht besteedt aan het delen van de weg met grote landbouwprojecten. Eén van de projecten is ANWB Streetwise, een praktijkgericht verkeersonderwijsprogramma ontwikkeld door de ANWB voor alle basisschool groepen. Jaarlijks rouleren de verschillende projecten langs de Ommer basisscholen.

ANWB instructrice Carla legt uit hoe de elektrische step werkt

Ichtus

Leerlingen van CBS Ichtus in Lemele deden vanmorgen mee aan het ANWB Streetwise verkeerseducatie project. Een team van enthousiaste en door de ANWB opgeleide professionals, bijgestaan door vrijwilligers, gaven les aan de schoolkinderen. Wethouder Leo Bongers kwam vanmorgen kijken bij de lessen in Lemele en liet zich informeren over de praktische en interactieve verkeerslessen.

Praktijk

Met speciaal bij de leeftijden passende lesmaterialen zoals een kleed compleet met zebrapaden en een stoplicht, een fietsvaardigheidstraject, elektrische steppen en een rijles auto wordt de praktijk zo realistisch mogelijk nagebootst. De kinderen leren in die praktijk hoe ze beter kunnen omgaan met het drukke verkeer.

Fietsvaardigheid

Bij de jongere kinderen stond het herkennen van de verkeersgeluiden en het oefenen van oversteken centraal. De oudere kinderen trainden hun praktische fietsvaardigheid met het programma ‘Trapvaardig’ op de parkeerplaats van Zaal Dijk. Hierbij reden de kinderen ook met een zware rugtas op, zo worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Achteraf mochten de kinderen een rondje doen op elektrische steppen. Niet om er mee te leren rijden, de rijwielen zijn immers verboden op de openbare weg, maar om te leren wennen aan een elektrische aandrijving. Na een pauze leerden de kinderen op een andere parkeerplaats van Zaal Dijk over de remweg van een auto, en de invloed van de reactietijd op die remweg.