Leegstand Rabobank gebouw wordt GGZ-centrum van Pro Juventus

Ommen – In het sinds 2014 leegstaande voormalige Rabobank gebouw aan de Den Lagen Oordt in Ommen zal op termijn een centrum voor jeugd- en volwassenenpsychiatrie worden geopend. Het leegstaande gebouw is gekocht door ggz-instelling Pro Juventus, zij willen na modernisering van het 30 jaar oude gebouw volgend jaar starten in Ommen. De middelgrote geestelijke zorgverlener heeft nu drie vestigingen in Wezep, Wijhe en Kampen.

Rabobank

Het bankgebouw dat grotendeels twee verdiepingen heeft werd in 1988 gebouwd nadat het verenigingsgebouw d’Olde Wheeme werd gesloopt. Dat verenigingsgebouw was sinds 1961 in gebruik door de gereformeerde kerk en werd voor allerlei kerkelijke activiteiten gebruikt. Zij verhuisden na de aanschaf van het pand door de Rabobank naar het recent uitgebreide kerkelijk centrum ‘de Kern’, en zitten hier sindsdien. Na de sloop van het 27 jaar oude pand verrees een nieuw en destijds modern kantoorpand.

De Rabobank Vaart en Vechtstreek hield de volgende 26 jaar kantoor in het gebouw tot dat het in 2014 besloot meerdere vestigingen in de regio te sluiten en over te gaan op een aantal kleinere servicepunten. De bank besloot hiertoe omdat steeds meer klanten hun bankzaken online gingen regelen, deze ontwikkeling leidde tot een sterke afname van bezoek aan de vestigingen. Het Rabobank kantoor dat jarenlang de vaste werkplek was voor tientallen mensen sloot en het huidige service punt aan de Markt werd geopend.

Het sluiten van meerdere vestigingen betekende dat de bank met minder mensen ging werken. Ook het verder ontwikkelen van de onlinedienstverlening droeg daaraan bij. Dit was indertijd een wereldwijde ontwikkeling bij de multinational die ook lokaal tot een reductie van het aantal werkplaatsen leed. Het merendeel van de medewerkers van de bank in Ommen die na het verdwijnen van de werkplaatsen hun baan hielden werken voortaan in andere filialen in de regio.

Het leegstaande bankgebouw aan de Den Lagen Oordt.
Het leegstaande bankgebouw aan de Den Lagen Oordt.

Pro Juventus

Pro Juventus is een instelling die voorziet in jeugd- en volwassenenpsychiatrie. De instelling werd in 2009 opgericht door psychiater Ronald Graveland en biedt alleen ambulante behandelingen, er worden geen klinische opnames gedaan. Er wordt onder andere zorg geboden aan kinderen met bijvoorbeeld ADHD, gedrags- en angstklachten, autisme of problemen rondom vechtscheidingen. Maar ook volwassenen met bijvoorbeeld depressies, persoonlijkheidsproblemen of problemen uit hun verleden worden behandeld bij de psychische zorgverlener.

Het pand dat Pro Juventus december vorig jaar kocht moet eerst worden gemoderniseerd voordat intrek in het gebouw wordt genomen. Zo moet er meer licht komen en zullen er meer kamers worden gerealiseerd. De buitenkant van het gebouw zal behalve een opknapbeurt verder ongewijzigd blijven. Het was volgens Dineke Smit, manager zorg van Pro Juventus, aanvankelijk de bedoeling om in september te openen. Maar met de huidige beperkte beschikbare capaciteit in de bouw gaat dit niet lukken. Een tijdelijk ander onderkomen in Ommen zit er volgens Smit niet in. De aanleg van goede behandelruimtes en een goed beveiligd en uitgebreide netwerkinfrastructuur met serverruimte is een te grote klus om twee keer in minder dan een half jaar tijd uit te voeren.

Indien er een firma wordt gevonden die het pand kan gaan verbouwen wordt er gehoopt om januari volgend jaar te kunnen beginnen in Ommen. Smit verteld dat Pro Juventus bij de start in Ommen met een multidisciplinair team van ongeveer zes tot acht medewerkers wil gaan beginnen. Dat team zal bestaan uit bijvoorbeeld een klinische psycholoog, een (jeugd)arts en een verpleegkundige. Afhankelijk van de zorgvraag zal er dan verder worden doorgegroeid. Er is ruimte voor twintig voltijds behandelaren.

De zorgverlener heeft nu al cliënten uit de regio van Ommen, Hardenberg, Dalfsen en Zuidoost Drenthe. Ook wonen een aantal medewerkers van de zorginstelling in deze regio. Deze mensen moeten nu reizen naar een van de andere locaties. Met de nieuwe vestiging in hun regio zal dit niet meer nodig zijn. Met het openen van een nieuwe vestiging hoopt Pro Juventus de wachttijd voor een behandeling te verkleinen.