Landgoed Eerde herleeft oude glorie

Eerde – Met de onthulling van een 3D-maquette zijn afgelopen donderdag de restauratiewerkzaamheden op het landgoed Eerde officieel afgerond. De afgelopen tien jaar heeft het landgoed een ware facelift doorgemaakt. Niet alleen zijn het kasteel en een deel van het interieur gerestaureerd, ook in het parkbos en op het omliggende landgoed is de oude allure weer te zien en te beleven. Natuurmonumenten heeft dankzij bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, Provincie Overijssel en Gemeente Ommen een impuls kunnen geven aan cultuur- én natuurwaarden op dit 18e-eeuwse landgoed.

3D-maquette

De nieuw onthulde 3D-maquette staat links voor de ingang van het kasteel. Een maquette betekend uiteraard dat het ook voelbaar is voor blinden en slechtzienden. Het geeft een bovenaanzicht van het symmetrische parkbos en kasteel. De informatiepanelen zijn ook zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Via een QR-code kunnen worden geïnteresseerden naar een video geleid, met het verhaal over de symmetrie op Eerde. Daarnaast is voor de ziende bezoekers een kort filmpje te bekijken van de gerestaureerde bel-etage in het kasteel.

Gebiedsmanager Dirk Rota van Natuurmonumenten, wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen en de 90-jarige Erin Oudshoorn baronesse van Pallandt hadden de eer om de maquette te onthullen door een vlag van Natuurmonumenten weg te halen.

Paradijs op Eerde

Ter gelegenheid van de afronding van de restauratiewerkzaamheden heeft Natuurmonumenten een boekje met de titel ‘Paradijs op Eerde’ uitgeven. De eerste exemplaren waren voor wethouder Jaspers Faijer en baronesse Oudshoorn. Dit boekje geeft een overzicht van al het werk dat in de afgelopen 10 jaar tijd is verricht, en hoe de allure van weleer is teruggebracht. Het naslagwerk verteld verder over de bijzondere symmetrische aanleg van het kasteel en het parkbos in de achttiende eeuw. En ook over hoe het landgoed Eerde generaties lang in bezit was van de familie Van Pallandt, en uiteindelijk in bezit van Natuurmonumenten kwam.

Klein comité

Er werd slechts een klein comité opgetrommeld om de plechtigheden bij te wonen. Eigenlijk was de feestelijke eindoplevering eind vorig jaar al gepland, maar kon door de coronapandemie toen geen doorgang vinden. Voor de uitvoering van het herstelprogramma ‘Eerde 2020’ heeft Natuurmonumenten veel steun en financiële bijdragen ontvangen. Het project is gestart in 2009 met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij van meer dan twee miljoen euro.

Provincie Overijssel en gemeente Ommen hebben dit bedrag later verdubbeld vanuit het programma Investeren met gemeenten (IMG). Daarnaast kwam nog een paar miljoen euro beschikbaar voor het herstel van het natuurlijke verloop van de Regge. De totale begroting van het programma bedroeg daarmee zo’n zes miljoen euro.