Landbouwdag Ommer Bissingh na twee jaar weer terug, en op nieuwe plek onder De Wulp

Ommen – De Landbouwdag van de Ommer Bissingh is terug van weg geweest. De afgelopen twee jaar speelde de welbekende pandemie parten, maar vandaag was het weer zo ver. En wel met een nieuwe insteek. Het was voor de lokale afdeling van de LTO -waarvan de PR-commissie de dag organiseert- wel een beetje zoeken naar welke activiteiten het weer kon neerzetten, maar er is een gevuld programma.

Met uitzondering van de koeien en kalveren bij de veekeuring, is de rest van de dieren dit jaar op de boerderij gebleven. Deze kan men bekijken tijdens de fietstocht, die als vanouds wel doorgaat. Een jaarlijks succes, met doorgaans vele honderden deelnemers. Door de fietscommissie is vanaf het Vrijthof een route uitgezet van ongeveer 35 kilometer, die door het buitengebied van Ommen gaat. Onderweg zijn er landbouwbedrijven die de deuren openen voor het publiek.

Wulp

De veekeuring vindt dit jaar voor het eerst plaats op de weide naast de Vecht, rondom de poten van De Wulp. Deze nieuwe locatie biedt veel meer ruimte als voorheen op het Vrijthof, en dus ook meer ruimte voor extra activiteiten. Diverse standhouders staan er opgesteld, waaronder ook het Zone.college. Zij brachten simulatoren mee, waarmee in de digitale wereld landbouwmachines konden worden bestuurd.

Toch is het de veekeuring zelf die het meeste publiek blijft trekken. De afgelopen weken waren er al voorverkiezingen bij de veehouders thuis, om te zien welke dieren mee mochten naar de keuring. Enkele tientallen kalveren en koeien worden vandaag beoordeeld door een professionele jury. Ook dit jaar was er weer een ‘kaboutergroep’, waarin kinderen van drie tot vijf jaar hun kleine kalfjes mochten showen.

Boerenmarkt

Op Het Kerkplein is een boerenmarkt te vinden. Met allerlei kramen waar veel te zien, en natuurlijk te koop is. Hier worden ook oude ambachten getoond. Op de Markt worden radiografisch bestuurde grondverzetmachines gedemonstreerd. In de rest van het centrum is net zoals op de andere Bissinghdagen een braderie en vlooienmarkt.

De dag wordt vanavond afgesloten met livemuziek van de Bökkers op de Markt.