Kwalitaria opent deuren in nieuw en permanent pand op Markt

Ommen – Binnen is het nu nog leeg, maar de Kwalitaria heeft na jaren in een tijdelijk onderkomen gisteren de deuren geopend van haar nieuwe en permanente pand op de Markt in Ommen. “Vanwege de coronacrisis voorlopig alleen voor afhaal en bezorging”, licht eigenaresse Brigitte van Dijk toe. Om te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM is er nu dus nog geen meubilair en terras, is er een afscheiding tussen de klanten en het personeel, en zijn er andere maatregelen voor maximale veiligheid en om fysiek contact te vermijden.

Binnen zijn maatregelen genomen om te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM.

Opening

Van Dijk hoopt op een later tijdstip, wanneer de coronamaatregelen versoepeld zijn en de crisis voorbij is, alsnog een feestelijke opening van haar nieuwe zaak te vieren. Maar om de opening nu niet helemaal onopgemerkt voorbij te laten gaan is er wel een openingsaanbieding in de vorm van het ‘Patatje Opening’. “Een overheerlijk menu met patat, stoofvlees, truffelmayonaise en bosui voor slechts vijf euro en 75 cent”, verklaart de uitbaatster. Klanten kunnen die -en alle andere producten- veilig bestellen via de online omgeving van de snackbar. Deze is overal makkelijk te bereiken en te gebruiken. In de snackbar zelf hangt een QR-code, zodat men daar kan bestellen zonder contact te hoeven hebben.

Historie

De Kwalitaria en haar voorlopers zijn al jaren een begrip in Ommen. Het begon zo’n 75 jaar geleden op de Markt met een frietwagen genaamd ‘Paalman’s Big Bar’. Jaren later werd het de Smulwereld Ommen, zoals de meeste Ommenaren de snackgelegenheid nog zullen kennen. “Ik ging daar zestien jaar geleden werken, en vijf jaar later kreeg ik de kans om de zaak over te nemen. Daarmee ging een soort hartenwens voor mij in vervulling. Als dochter van een café-eigenaar heb ik altijd een warm hart gehad voor de horeca en toen de kans zich aandiende om mijn eigen zaak te beginnen, heb ik die met beide handen aangegrepen”, licht Van Dijk toe. Tot dat moment was ze werkzaam als locatiemanager bij het Greijdanus College in Zwolle. Inmiddels is Brigitte al elf jaar de trotse eigenaresse van de Kwalitaria Ommen, en inmiddels onder meer ook van het Bergpaviljoen op Camping Besthmenerberg.

Eigenaresse Brigitte van Dijk (l.) samen met dochter Marlissa bij het nieuwe pand op de Markt in Ommen.

Tijdelijke locatie

De Smulwereld snackbar zat jaren bij de afslag naar de Markt vanaf de oude N340. Maar toen dat gebied zo’n zeven jaar geleden opnieuw werd ingericht moest de snackbar wijken voor de bouw van het nieuwe Marktgebouw. Op de rand van de nieuwe parkeerplaats werd nabij de Voormars een tijdelijk onderkomen gebouwd, waar de snackbar verder ging als Kwalitaria. “Nu, na zeven jaar huisvesting op die noodlocatie, die binnenkort wordt afgebroken, is het heerlijk weer onze eigen stek te hebben aan Markt 55”, zegt Van Dijk. Het nieuwe gebouw staat zo’n 20 meter voor het tijdelijke gebouw op een plateau omringd door parkeerplaatsen. Tijdens de aanleg van de parkeerplaatsen op de Markt werd die ruimte daar al vrij gehouden, met de bedoeling om de eetgelegenheid er uiteindelijk permanent te huisvesten.

Met dank aan bouwcoördinator Martin Bouwman en Ommer bouwbedrijf Horsto Bouw is een fris, modern en tegelijkertijd passend pand neergezet. Vol met nieuwe en moderne apparatuur. “Ik ben supertrots op het resultaat en hoop dat velen ons nieuwe pand, zij het nu van afstand, komen bewonderen en blijven genieten van onze kwaliteitsgerechten”, aldus Van Dijk. Na de sloop van het oude tijdelijke gebouw zal de gemeente daar ongeveer 20 parkeerplaatsen aanleggen.

Eigenaresse Brigitte van Dijk (l.) samen met dochter Marlissa in het nieuwe pand op de Markt in Ommen.

Bezorgen

De bekende snacks maar ook luxere menu’s worden bereid door twee vaste krachten en zeven oproepkrachten. Mensen waar Van Dijk naar eigen zeggen altijd een beroep op kan doen. Net als haar vader Herman, die de bezorging voor zijn rekening neemt. “Iedereen kent hem als opa Herman en ik wil er voor hem en al mijn andere personeel ook in deze bizarre coronatijd proberen te zijn. Het is geen gemakkelijke tijd, maar we proberen er met z’n allen het beste van te maken en het hoofd financieel boven water te houden. Mijn mensen zijn er in de goede tijd altijd voor mij geweest. Het is best een zware verantwoordelijkheid, maar ik ga nu ook alles op alles zetten om er voor hun te zijn en te blijven”, aldus Van Dijk.