Koster Ben Jutten Koninklijk onderscheiden voor decennialange inzet

Ommen – Koster Ben Jutten is vanmorgen tijdens een feestelijke dankviering in de Sint Brigittakerk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau door burgemeester Hans Vroomen. Jutten – die komende tweede kerstdag 81 wordt – ontving tijdens de dienst ook het kosters-ere-insigne van de Interdiocesane Kostersbond ‘Sint Willibrord’. Deze onderscheidingen ontving Jutten omdat hij zich al decennialang inzet voor de geloofsgemeenschap Sint Brigitta van de Emmanuel parochie.

Ben Jutten is een geboren Ommer, die voor veel mensen nog bekend zal zijn van de bakkerij die hij had. Dezebrood- en banketbakkerij nam hij over van zijn vader, die ook koster was bij de Sint Brigittakerk. Ben startte in 1991 als koster, naast zijn werk in de bakkerij. In 1998 ging hij na ruim 40 jaar in het bakkersvak met pensioen, waarna hij zich volledig kon toeleggen op het kosterschap.

Jutten wordt gezien als een drijvende kracht bij veel activiteiten binnen de geloofsgemeenschap. Onderdeel uitmakend van het kostersteam, waarvan hij uiteindelijk hoofdkoster was, zorgt hij dat alle kerkelijke vieringen goed worden voorbereid. Daarnaast zat hij ruim acht jaar in het bestuur van de geloofsgemeenschap. In tijden dat de parochie zonder pastoor zat, zorgde Jutten dat alles bleef draaien.

Ook is hij actief voor verschillende acties van de kerk, en zorgt hij dat ouderen en hulpbehoevenden mee kunnen doen in de geloofsgemeenschap. Na 30 jaar bijna dagelijks actief te zijn geweest voor de parochie probeert Jutten zijn kosterstaken nu af te bouwen.