Koninklijke Onderscheiding voor jarige organist Henk van Pijkeren

OMMEN – Henk Van Pijkeren is vanavond voor zijn 80ste verjaardag dubbel verrast. Vanavond reikte burgemeester Hans Vroomen een Koninklijke Onderscheiding uit aan de Ommenaar. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

15-jarige

Meneer Van Pijkeren heeft zich de afgelopen 65 jaar ingezet als kerkorganist. Hij begon begin vijftiger jaren vorige eeuw, op 15-jarige leeftijd, bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Zwolle. Later werd hij organist voor de Opstandingskerk en Koningskerk, beide ook in Zwolle. Daarnaast begeleide Van Pijkeren de afgelopen 65 jaar talloze rouw- en trouwdiensten.

Gereformeerde Organisten Vereniging

Van Pijkeren was lid van de Gereformeerde Organisten Vereniging (tegenwoordig bekend als de Koninklijke Vereniging voor Organisten en Kerkmusici). Voor de GOV Kring Zwolle was hij van 1998 tot 2008 secretaris. Ook zorgde Van Pijkeren vele jaren voor de muziek bij de wekelijkse lunchpauzediensten in de Plantagekerk in Zwolle, en bij vieringen in de Zwolse gevangenis. Als vrijwilliger verzorgde hij vijf jaar lang de weeksluiting in verzorgingshuis De Esdoorn in Zwolle.

Opgeleid

Naast activiteiten als organist was de heer Van Pijkeren ook een aantal jaren ouderling voor de Koningskerk in Zwolle-Zuid. Tijdens zijn lange carrière als organist heeft hij tevens twee organisten opgeleid. Vanwege zijn ruime ervaring als organist werd Van Pijkeren ook vaak om advies gevraagd bij het bouwen en restaureren van orgels.

Verrassingsfeest

Van Pijkeren werd vanavond door zijn kinderen en klein kinderen naar de Hervormde Kerk in Ommen gelokt. Waarvoor was voor hem een verrassing. Hij wist alleen dat hij vanavond rond kwart voor acht strak in pak samen met zijn echtgenoot klaar moest staan. Van Pijkeren vroeg zich natuurlijk wel af waarvoor hij klaar moest staan. “Maar dit had ik zeker niet verwacht!” vertelde hij toen hij enigszins was bijgekomen van de schrik.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Voor zijn langdurige inzet voor de samenleving is Henk van Pijkeren vanavond benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens het verrassingsfeest in de Hervormde Kerk in Ommen spelde burgemeester Hans Vroomen het versiersel op. Hetgeen koste wat moeite, Van Pijkeren droeg een nieuw pak en dat was nog wat stijf. Ook het 65-jarig jubileum als kerkorganist werd vanavond gevierd. Na de verrassingen in de kerk liep de decorandus en het gevolg naar Tante Pos, waar het feest wordt voortgezet.

Na de verrassingen werd Van Pijkeren toegezongen.