Koninklijke Onderscheiding voor Gerrit Jan Hallink en Herman Bernard Wösten

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen van Ommen verraste vanmorgen telefonisch de heer Hallink uit Lemele en de heer Wösten uit Ommen om hen mede te delen dat zij een Koninklijke onderscheiding krijgen. Normaal gesproken worden de gedecoreerden met een smoes ergens naar toe gelokt, waar zij dan verrast worden. Maar vanwege de landelijke beperkende maatregelen vanwege de coronacrisis konden beide heren vandaag niet persoonlijk ontvangen worden.

Daarom werden zij vanmorgen nietsvermoedend persoonlijk gebeld door burgemeester Vroomen om hen mede te delen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd ze te benoemen in een orde. Wanneer het weer mogelijk is zal er een moment worden gezocht om de Koninklijke Onderscheiding alsnog daadwerkelijk uit te reiken. Het lintje -de medaille en de hele decoratie- blijft eigendom van de staat, en de benoemden zullen op een later officieel moment gedecoreerd moeten worden.

Het versiersel van Lid
In de Orde van Oranje-Nassau voor heren. Foto: Kanselarij der Nederlandse Orden.

Gerrit Jan Hallink

De heer Gerrit Jan Hallink uit Lemele, geboren in 1959, wordt gedecoreerd in de graad van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meneer Hallink -geboren en getogen op de boerderij in Lemele- is voor de gemeenschap in Lemele een sterke ambassadeur. Hij is al jaren actief in meerdere besturen en heeft een breed netwerk. Hij wordt genoemd als bruggenbouwer die oud en jong bij elkaar brengt.

Hij is onder andere sinds 2007 voorzitter van de Kerkenraad, en voert sindsdien vele taken uit voor de Kerkenraad. Ook is hij voorzitter van de Ichtuskerk. Daarnaast is hij sinds 1997 werkgroep lid ‘oude ambachten en werktuigen’ van ’t Lemels Arfgoed. Hij was acht jaar gemeenteraadslid voor de Lokale Partij Ommen, en lid en voorzitter van het stembureau. Sinds april 2015 is hij de voorzitter van het Plaatselijk Belang Lemele.

Herman Bernard Wösten

De heer Herman Bernard Wösten uit Ommen, geboren in 1939, wordt gedecoreerd in de graad van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meneer Wösten groeide op in Barger-Oosterveld, gemeente Emmen. Na zijn loopbaan richtte hij zich op het schrijven van de geschiedenis van Ommen en Barger-Oosterveld.  Hij is een gedreven man en onder andere actief als secretaris van de Bouwbond afdeling Barger-Oosterveld, en tevens actief in de Landarbeidersbond. Hij was 17 jaar lang vrijwilliger voor kringloopwinkel Noggus&Noggus.

Vanaf 2000 is hij vrijwilliger bij de werkgroep ‘Boerderij- en veldnamen’ van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen, en bracht hij 450 boerderijen in Ommen en de buurtschappen in kaart. Vijftig verhalen die hij schreef voor het historisch tijdschrift de Darde Klokke vormden in 2018 het boek ‘Ommen in vijftig verhalen’. Ook ontwikkelt en leidt hij stadswandelingen voor het Cultuurhistorisch Centrum Ommen, en is hij vrijwilliger bij het bezoekerscentrum van Natuurlijk Ommen.