Koningsdag na twee jaar terug van weggeweest in Ommen

Ommen – Na twee lange jaren zonder, werd vandaag weer Koningsdag gevierd in Ommen. Helemaal zonder beperkingen, en dus was het weer volop gezelligheid op het welbekende feestterrein aan de Koesteeg; voor vandaag omgedoopt tot de Oranjesteeg. De festivalstijl die bij de laatste editie zijn intrede deed is er verder uitgebreid, en het terrein was dit jaar dan ook weer ruimschoots gevuld.

De nieuwe voetbalclub FC Ommen, een fusie OVC ’21 en OZC, liet zich met verschillende voetbalspellen zien. Verder was het terrein gevuld met meerdere (mega) springkussens, en natuurlijk de feesttent. Verder werden er demonstraties gegeven met op afstand bestuurbare auto’s, en werden er gratis suikerspinnen uitgedeeld. Een nieuwe toevoeging dit jaar is een kleedjesmarkt voor kinderen, waar behoorlijke handel werd gedreven.

Optocht

De traditionele folkloristische optocht kon vanmiddag voor de derde keer op rij niet doorgaan. De Oranjevereniging nam dit moeilijke besluit eind vorig jaar al, omdat er toen nog te veel onzekerheid was over hoe de situatie vandaag zou zijn. “De Oranjevereniging kan niet vragen van scholen, en van ouders om bij elkaar te komen en een wagen te bouwen”, zei bestuurslid Rico Magsino destijds.

De kans was toen simpelweg nog te groot dat de optocht alsnog niet door zou kunnen gaan. Rond 21:15 vanavond zal de Koningsdag worden afgesloten met een vuurwerkshow aan de oever van de Vecht; te bekijken vanaf de Vechtkade.

Tompouce

Iets wat nog wel is gebleven uit de coronaperiode is de ‘tompouce drive-in’ bij bakkerij Ten Brinke. De traditionele oranje tompouce was daar vandaag hetgeen dat met duizenden stuks als ‘warme broodjes’ over de toonbank ging. Ten Brinke kwam tijdens de eerste Koningsdag in coronatijd met overweldigend succes met de drive-in, waarbij men vanuit de auto de lekkernijen kon komen ophalen.

Opnieuw werd er samengewerkt met andere Ommer ondernemers, om onder andere complete ‘high-tea boxen’ aan te bieden. Het was vandaag niet zo extreem druk als bij de eerste en tweede editie, maar toch was het een continue stroom aan klanten die van het gemak gebruik maakten.