Konijnenbeltsmolen weer compleet na groot onderhoud

De ‘windpeluw’, een balk onder de as, en de ‘burgemeester’, een steunbalk welke daar weer onder zit, zijn vervangen.

Ommen – De Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg ziet er vanaf vandaag weer zoals van ouds uit. April vorig jaar kwam de molen stil te staan nadat één van de molenroedes werd verwijderd. Later vorig jaar werd vooruitlopend op het terugplaatsen van een nieuwe begonnen met groot onderhoud aan de molen. Om dat mogelijk te maken werd december vorig jaar de kap van de eeuwenoude molen getakeld met een grote kraan. Om te voorkomen dat het ondertussen bij de molen naar binnen kon regen werd er een tijdelijke afdekkende kap geplaatst.

Voordat de kap vanmorgen werd teruggeplaatst is in het hart van de molen weer een koningsspil toegevoegd.

Kap

De kap is toen tijdelijk in de tuin tussen de molen en wooncomplex Het Molenerf neergelegd. De Stichting Ommer Molens, die de vier gemeentelijke molens in Ommen beheert, is de bewoners van Het Molenerf dankbaar voor hun medewerking. Zij offeren een deel van hun tuin op om zo meer ruimte rondom de molen te creëren. Daarnaast hadden zij het afgelopen half jaar de kop van de molen in hun tuin liggen.

Voordat de kap kon worden opgehesen moest deze in evenwicht worden gebracht aan de kraan.

Doordat één van de roeden al ontbrak van de kop kon deze gemakkelijk worden neergelegd op het gras tussen beide gebouwen. Normaal gesproken zou voor werk aan de kop een grote steiger moeten worden opgebouwd op de omloop van de molen. De afgelopen maanden is hard gewerkt om de kop van de molen zo te renoveren dat deze nog vele jaren mee kan. Terwijl de kap op de grond lag kon er makkelijk aan worden gewerkt. Er zijn een aantal gordingen vervangen, en alle rietlatten zijn vernieuwd. Daarnaast heeft een rietdekker de kap voorzien van een nieuw rietdek. De ‘windpeluw’, een balk onder de as, en de ‘burgemeester’, een steunbalk welke daar weer onder zit, zijn ook vervangen.

Omdat de kap van de molen was kon ook het binnenwerk van de molen nauwkeurig worden nagekeken. Daarbij werd onder andere het ‘Engels kruiwerk’, het mechanisme waarmee de kop op kan draaien, grondig nagekeken. Dit bestaat uit twee rails, een onder- en bovenrail, met daartussen kruirollen. De onderste rail, welke op de molen zelf zit, is vervangen door een stevigere uitvoering, en tevens waterpas gelegd.

Konijnenbeltsmolen

Voordat de Konijnenbeltsmolen in 1806 naar Ommen kwam deed deze dienst als olie- en pelmolen in de Zaanstreek. De Stichting Ommer Molens heeft als wens dat de molen ooit weer maalvaardig wordt. Voordat de kap vanmorgen werd teruggeplaatst is in het hart van de molen weer een koningsspil en een bonkelaar toegevoegd. De koningsspil is de rechtopstaande as in het midden van molen. Deze rust op de zogenaamde ‘donsbalk’. Deze eiken balk is gezaagd uit de oude lange spruit (een horizontale balk in de kop van de molen) van de molen Den Oordt. De bonkelaar is het tandwiel wat bovenaan de koningsspil wordt bevestigd, en zo een haakse overbrenging vormt met het bovenwiel, welke rechtstreeks door de wieken wordt aangedreven.

“Om de molen ooit weer een functie te geven zijn deze onderdelen zeker nodig. Nu de kap van de molen af is, is het de gelegenheid deze onderdelen terug in de molen de plaatsen”, verteld molenaar Bastiaan Woertink. Met het weer toevoegen van deze onderdelen kan met de windkracht weer werktuigen worden aangedreven. De mogelijkheid wordt bekeken om de molen bijvoorbeeld weer dienst te laten doen als een korenmolen, waar molenstenen voor nodig zijn, of voor het opwekken van elektriciteit, waar een turbine voor nodig is.

Molenaar Bastiaan Woertink legt het terugplaatsen van de roede vast.

Roede

De molen kwam april vorig jaar stil te staan nadat uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was gebleken dat de boutverbindingen van de zogeheten ‘gedeelde molenroedes’ van 47 molens mogelijk niet veilig zouden zijn, waaronder die van de Konijnenbeltsmolen. De 22 meter lange roede werd vorig jaar dan ook verwijderd. De molen had vanaf toen slechts één roede. Ondanks de immense drukte bij de molenmakers heeft Vaags Molentechniek uit Aalten een nieuwe roede kunnen maken voor de molen. Nadat de roede bij Van Merksteijn in Raalte was gecoat is deze eind november vorig afgeleverd bij de molen in Ommen. Behalve de Konijnenbeltsmolen had ook de Vilsterse Molen een gedeelde molenroede, hier werd november vorig jaar al een nieuwe roede geplaatst. Nadat vanmorgen de kop weer op de molen was geplaatst werd de nieuwe roede vanmiddag ook geplaatst. Nu de kap en nieuwe roede zijn geplaatst zal ook het hekwerk weer worden aangebracht, waarna de molen weer compleet is.