Kleine meerderheid kiest voor nieuwe gemeente huisstijl met logo geïnspireerd door luiken

Ommen – Zo’n 900 mensen hebben de afgelopen weken een stem uitgebracht voor de nieuwe gemeentelijke huisstijl. Tussen 4 en 17 juli kon men via verschillende wegen de voorkeur aangeven op één van de twee ontwerpen, die werden gemaakt door het tot voor kort in Ommen gevestigde marketingbureau VILLA5. Met een meerderheid van zo’n 50 stemmen viel de keuze op optie 2: ‘De gemeente Ommen: bijzonder toen én nu!’.

In het gekozen ontwerp staan de landgoederen centraal, en is de vorm van de luiken een belangrijke inspiratie geweest. Andere aspecten uit het logo zijn afgeleid van onder meer bootjes in de Vecht, toerisme, en het groene hart. De kleuren van de huisstijl bestaan uit een opgefriste versies van het bestaande blauw en geel, een nieuwe toevoeging is de kleur groen; verwijzend naar de natuur. 

“Ommen is een nuchtere en groene gemeente waar inwoners zich thuis voelen en toeristen genieten van de rust, ruimte en dynamiek. Dat stralen we straks uit met onze nieuwe huisstijl. Het agrarische karakter, de rijke geschiedenis, de uitgestrekte natuur en het toerisme komen hierbij aanbod. De vormen en iconen waarmee het nieuwe beeldmerk is opgebouwd, laten de diversiteit van onze gemeente zien. Allemaal staan ze voor iets dat Ommen typeert”, schrijft de gemeente Ommen in een persbericht.

Vernieuwing

De huidige huisstijl van de gemeente Ommen is ruim 20 jaar geleden voor het laatst geüpdatet. “Op zich geen reden om een nieuwe huisstijl te zoeken”, zegt burgemeester Hans Vroomen. Maar waar het gemeentelogo vroeger doorgaans alleen op een envelop of brievenhoofd stond, is het pakket aan communicatiemiddelen de laatste jaren alsmaar verder gegroeid. Dat betekent een behoefte aan een eenduidige huisstijl die flexibel, zowel op papier als op schermen, breed inzetbaar is.

Het doel van een nieuwe huisstijl voor de gemeente is dan ook vooral een professionele(re) uitstraling op alle platformen. Maar ook eentje waarin inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers zich kunnen herkennen. Om daartoe te kunnen komen werden twee sessies georganiseerd met die groepen en de gemeente.

Meer informatie over de achtergrond, en de totstandkoming van de nieuwe huisstijl is te vinden op de pagina www.ommen.nl/nieuwlogo. Dit najaar zal de nieuwe huisstijl zijn intrede maken. De gemeente wil dit combineren met de ingebruikname van een nieuwe gemeentelijke website in oktober. Deze is na zo’n zeven jaar ook niet meer op alle onderdelen bij de tijd, en toe aan vernieuwing.