Kledingbank Ommen heeft al talloze mensen aan kleding geholpen, en is nu echt geopend

Ommen – Al talloze mensen werden door de Kledingbank Ommen voorzien van nieuwe kledij. Maar vanmorgen werd de kledingbank met een symbolische openingshandeling door wethouder Leo Bongers ook officieel geopend verklaard. Want hoewel het vaak onder de radar blijft, is het een feit dat ook in Ommen mensen in armoede leven. Ruim tweehonderd huishoudens leven van een uitkering, en de voedselbank voorziet rond de honderd cliënten van boodschappen.

Met het ontrafelen van sjaals opende wethouder Leo Bongers de Kledingbank Ommen.

Een kledingbank is een plek waar mensen met zeer weinig financiële middelen kosteloos terecht kunnen voor degelijke, maar vooral essentiële kleding en schoenen. In Hardenberg en Nieuwleusen zijn al langer van zulke plekken. Maar dat is voor de doelgroep die in Ommen woont doorgaans simpelweg te ver weg met bijvoorbeeld het prijzige openbaar vervoer. Ook kleding bij de kringloopwinkel ligt voor deze mensen vaak al buiten de financiële mogelijkheden.

Behoefte

Er was dan ook al langer de wens voor zo’n voorziening in Ommen. En eind 2019 kreeg Margaret Otten daar weet van. Na een verkennend bezoek bij de kledingbank in Hardenberg, en gesprekken met de Voedselbank Hardenberg-Ommen en de gemeente kwam er schot in de zaak. Een haalbaarheidsonderzoek toonde dat er voldoende behoefte was voor zo’n voorziening in Ommen. En in december van 2020 werd er een tijdelijke pop-up store opgezet, om die belangstelling in de praktijk af te tasten.

V.l.n.r. bestuursleden Hilma Jansman, Margaret Otten en Elisa van der Lingen.

Van een gesloten tweedehands winkel voor kinderkleding kon de inboedel worden overgenomen, en de Carrousel bood een week lang een ruimte aan. Via de voedselbank werden flyers onder de doelgroep verspreid, en die brachten gelijk al veel respons. Maar juist in die bewuste week kwam een corona lockdown, en moest de pop-up store noodgedwongen haar deuren sluiten. Toch konden er in slechts twee dagen 35 personen van kleding en schoeisel worden voorzien. Men wist genoeg; er is plek voor zo’n voorziening in Ommen.

Warm hart

De gemeente verleende een eenmalige aanjaagsubsidie, en dat maakte dat er van start kon worden gegaan. Net zoals voor de pop-up store kon er een ruimte worden gevonden in de Carrousel, in een hoek op de eerste verdieping van de bibliotheek. Bij een inzamelmoment november vorig jaar werd al snel duidelijk dat Ommen het initiatief een warm hart toedraagt; honderden kledingstukken werden gedoneerd.

In die tijd had de kledingbank rond de 40 cliënten, maar inmiddels is dat aantal al gegroeid naar over de 140. “We ontvangen veel reacties, van mensen die blij zijn dat ze nu in hun eigen plaats terecht kunnen”, zegt een tevreden Otten. De verwachting is dat die hulp vragende groep alleen nog maar verder zal groeien, onder meer door kwesties als alsmaar stijgende energiekosten en inflatie.

Cliënten kunnen zichzelf aanmelden, en worden daarnaast vooral doorverwezen vanuit de voedselbank. Maar ook onder andere vanuit Vluchtelingenwerk, de gemeente of Raad & Recht komen mensen bij de kledingbank terecht. Inmiddels is er ook contact met de werkgroep Lemele helpt Oekraïne. Die hebben zelf al kleding ingezameld voor de vluchtelingenopvang locatie. En wellicht dat de voorraden worden samengevoegd; zodat er voor alle Oekraïense vluchtelingen voldoende kleding is.

Inleveren

De kledingbank zit vooralsnog gevestigd in de Carrousel, waar de ruimte volledig is ingericht inclusief een pashokje. Maar op termijn is de hoop dat er een meer permanente plek kan worden gevonden; daar worden al gesprekken over gevoerd met de gemeente. Een permanente ‘container’ waar altijd kleding kan worden ingeleverd zal er niet komen, in de hoop dat mensen wat kritischer zullen kijken naar hetgeen ze inleveren. Want niet alle ingebrachte kleding is bruikbaar gebleken “Met een kapotte rits is een jas niet bruikbaar. En veel was té vies of té versleten. We vragen brengers om alleen kleding te brengen wat ze zelf ook zouden kopen bij de tweede handswinkel”, benadrukt Otten.

Om mensen brengmogelijkheden te geven zullen er vanaf volgende week in de oneven weken inlevermomenten zijn. Op de dinsdag- en donderdagmiddag kunnen er tussen half vier en vier uur dan donaties worden langs gebracht; en in overleg is ook veel te regelen. Op het moment is er vooral behoefte aan (jongens) kinderkleding in de grotere maten; vanaf maat 140. En herenkleding in het algemeen.

Het uitdelen van de kleding blijft enkel en alleen gebeuren op afspraak. Het is dus geen winkel met reguliere openingstijden met vrije inloop. “Dat kan ook niet. We hebben ook te maken met privacy”, zegt Otten. De vrijwilligers -inmiddels ruim 25- die de uitgifte begeleiden weten ook niet de namen van cliënten, doordat zij worden geanonimiseerd met codes.

Open huis

Zaterdag 2 april zal er tussen 10:00 en 17:00 een open huis zijn. Er kan dan een kijkje achter de schermen worden genomen. De vrijwilligers laten onder meer zien hoe de kledingbank is opgezet, en hoe er te werk wordt gegaan bij het sorteren van de ingebrachte goederen. De bestuursleden zullen dan ook beschikbaar zijn om meer informatie te geven, bijvoorbeeld over het in aanmerking komen, evenals vrijwilligerswerk, sponsoring en donaties.

Meer informatie over het initiatief is te vinden op de website www.kledingbankommen.nl. Mensen die willen helpen door vrijwilliger te worden, of door kleding te doneren kunnen ook mailen naar kledingbankommen@gmail.com. Geld doneren kan naar bankrekeningnummer: NL03 RABO 0372 6503 33 t.n.v. Stichting Kledingbank Ommen.