Kinderopvang Ommerkanaal zet na interne overname nieuwe stap

Ommerkanaal – Met de ingang van het nieuwe jaar zet de kinderopvang in de buurtschap Ommerkanaal ook een nieuwe stap. De opvangorganisatie is namelijk intern overgenomen door Gabriëlle Makkinga en Janneke Beukelman. De opvang werd zo’n acht jaar geleden opgericht door betrokken buurtbewoners, die er de leefbaarheid in de buurtschap mee wilden vergroten. Een stichting werd gevormd, en de buurtbewoners vormden het bestuur.

2013

In september 2013 opende de Stichting Kinderopvang Ommerkanaal haar deuren in een nieuwgebouwde energie neutrale en duurzame aanbouw bij het buurthuis. Kort na de start trok de al bestaande peuterspeelzaal in bij de opvang. Gabriëlle en Janneke zijn beiden sinds het begin betrokken bij de opvang, en mede door hun inzet groeide de opvang uit tot de uitgebreide voorziening die het tegenwoordig is.

Gabriëlle Makkinga (l.) en Janneke Beukelman zijn sinds het begin betrokken bij de kinderopvang in Ommerkanaal, en hebben deze met ingang van het nieuwe jaar overgenomen.

Op de plek aan het kanaal is een kinderopvang (0 tot 4 jaar) en peuterspeelzaal (2 tot 4 jaar), en daarnaast wordt ook buitenschoolse opvang voor 4 tot en met 12 jaar oud aangeboden. Naast de nieuwe eigenaressen zelf, bestaat het team uit zeven enthousiaste pedagogisch medewerkers. Die worden vaak worden bijgestaan door betrokken vrijwilligers en stagiaires.

Waar het in 2013 kleinschalig begon, met voornamelijk aanmeldingen uit de buurt, is de opvang ondertussen flink doorgegroeid. “Een stichting met bestuur is heel fijn. Maar als je opgegeven moment steeds groter groeit, en je verder wilt groeien met meer visie en meer wilt professionaliseren, dan is het goed om ook daarin verder te groeien”, verklaard Janneke de overname. Het afgelopen half jaar werd onderzocht hoe zo’n overname, en afstappen van het bestuur vorm zou kunnen krijgen.

“We hebben alles stapsgewijs bekeken, en goed overlegd met het bestuur hoe zij daarin stonden. Zij steunden dat, en toen hebben we gezamenlijk besloten dat wij het vanaf 1 januari 2022 overnemen”, deelt Gabriëlle. “Samen zijn we een ervaren team dat de kinderopvang graag verder wil laten groeien.” De overname betekent dat er afscheid wordt genomen van het vrijwillige bestuur en de stichting, en dat de kinderopvang verder gaat als Kinderopvang Ommerkanaal.

Om gelijk maar daad bij het woord te voegen, is de indeling van de locatie al deels aangepast. De ruimte op de verdieping van de aanbouw is toegevoegd, en vormt de nieuwe groepsruimte voor de oudste kinderen van de buitenschoolse opvang. Om de al bestaande fysieke ruimte optimaler te kunnen benutten heeft daar een kleine interne verbouwing plaatsgevonden, en is in de avonduren onder andere een nieuw blok met zes slaapplekken gebouwd.

Populair

Dagelijks maken verspreid enkele tientallen kinderen gebruik van de verschillende diensten. En dat niet alleen uit de buurtschap en omstreken zelf verzekerd Gabriëlle: “De kinderen komen ook uit Ommen en Dedemsvaart. Die halen we dan op met de auto. We zijn nu ook in gesprek met meer scholen in de omgeving, of we daar wat kunnen bieden.” Want ondanks dat er wellicht opvangen dichterbij zijn, heeft de opvang in Ommerkanaal volgens beiden dames iets extra’s te bieden.

“Onder meer omdat we kleinschaliger zijn dan de organisaties die al in Ommen zitten. Sommige kinderen hebben daar meer baat bij, wat meer rust dan het hele massale”, motiveert Gabriëlle. Volgens eigen zeggen is er door de goede ervaringen ook veel doorstroom vanuit de peuterspeelzaal. En dat het opvangcentrum vast zit aan het buurthuis biedt ook uitgelezen kansen. “Daar richten we de grote zaal wel eens in met allerlei dingen om overheen te klauteren, of hebben we peutergym”, zegt Janneke. “Dus dat is heel fijn, en een aanvulling voor ons dat die zaal daar is.”

Buiten

De landelijke ligging van het opvangcentrum betekend geregeld een frisse neus voor de kinderen. “Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen ook ruimte krijgen om buiten te spelen. We hebben hier een mooi veld naast liggen van de gemeente, dat we gebruiken voor spelletjes en potjes voetballen. Samen met anderen uit de gemeenschap zijn we bezig om daar ook een beweegpark aan te leggen, dat is vooral voor onze BSO natuurlijk een hele leuke aanvulling”, legt Janneke uit.

De ruime buitenruimte bij de opvang biedt ook gelegenheid om aandacht te besteden aan een stukje natuureducatie, bijvoorbeeld met een moestuintje. “Dat zijn dingen waar we ook aandacht aan besteden, en is iets waar we ons verder in willen ontwikkelen en verbeteren. Dat is iets waarin we ons kunnen onderscheiden van andere kinderopvangcentra die in een kern zitten”, zegt Gabriëlle. “Spelen, beleven en groeien. Dat zijn dingen die we gewoon heel belangrijk vinden: als je kijkt naar kinderen en hun ontwikkelingen en de groei die ze daarin doormaken, en het begeleiden daarvan.”

Er wordt gewerkt aan leuke plannen en samenwerkingen om het activiteiten aanbod voor alle kinderen nog meer te vergroten. En ondertussen zijn Gabriëlle en Janneke bezig met het verder professionaliseren van de kinderopvang. Dat laatste zit hem vooral in de kleine dingen. “Bijvoorbeeld onze website willen we verbeteren; zodat het voor ouders meer inzichtelijk is wat de kosten zijn. Iets wat op onze website nu niet goed te vinden is”, noemt Gabriëlle als voorbeeld. Nieuwe jassen zijn al binnen, en binnenkort wordt de auto ook bestickerd met het frisse nieuwe logo. “Dat geeft toch een wat meer professionele uitstraling”, vult Janneke aan.

Meer informatie over de kinderopvang is te vinden via de website www.kinderopvangommerkanaal.nl.