Kinderboerderij viert zilveren jubileum met open huis

Ommen – De kinderboerderij Ommen viert vandaag haar zilveren jubileum. Zo’n 25 jaar geleden opende de van TV bekende kruidenvrouw ‘Klazien uut Zalk’ de destijds genaamd Stadsboerderij aan de Van Reeuwijkstraat. Vele omwonenden in de Dante en bezoekers van de boerderij herinneren zich de oude en knusse Stadboerderij nog goed. Op de rand van een woonwijk met al haar dieren, en vooral het luide gebalk van de ezels.

Van Reeuwijkstraat

De Stadsboerderij was vanaf 1993 gevestigd aan de Van Reeuwijkstraat tussen de Dante en het Vechtdal College. De stadsboerderij werd daar destijds gebouwd omdat het Vechtdal College een boerderijtje dicht bij de school wou voor educatieve doeleinden, maar dat is daar eigenlijk nooit echt van de grond gekomen. Sinds een paar jaar werkt de kinderboerderij samen met scholen en worden er veel mogelijkheden aangeboden voor educatie. Wie rondloopt op de kinderboerderij ziet overal posters met informatie over de dieren hangen, en studenten van ‘groene opleidingen’ kunnen er hun stage doen.

Het Laer

In 2014 werd afgesproken om de Stadsboerderij te gaan verplaatsen. Het Vechtdal College wilde gaan uitbreiden en voor de Stadsboerderij, die grensde aan de toenmalige fietsenstaling, was geen plek meer. De gemeente wilde de Stadsboerderij graag verplaatsen naar het Hertenkamp, en zodoende werd afgesproken hier een nieuw gebouw neer te zetten. In de tussentijd kreeg de kinderboerderij een nieuwe naam; van Stadsboerderij De Mars naar Kinderboerderij Ommen.

In het voorjaar van 2016 werd begonnen met de bouw van het nieuwe gebouw en in het najaar konden de dieren en vrijwilligers verhuizen. Na de verhuizing werd het oude gebouwtje aan de Van Reeuwijkstraat eigendom van het Vechtdal College. De bezoekersaantallen stegen van zo’n 9.000 per jaar voor de verhuizing, naar zo’n 20.000-25.000 per jaar hierna.

Dieren

Wie onder de toegangspoort doorloopt en op de binnenplaats uitkomt wordt direct warm onthaalt door allerlei boerderijdieren. In de wei loopt een loeiende koe van het Jersey ras, afkomstig van het gelijknamige Engelse Eiland; het kleinste koeien ras dat er is en ideaal voor een kinderboerderij. De koe deelde de wei vanmiddag met onder andere saanen geiten en dwerggeiten. Aan de kant van de vecht staan blakende ezels te genieten, en daartussen verblijven de konijnen in hun ‘konijnorama’ en de vogels in hun ruime kooien. Wie tussen de konijnen en de vogels via een pad wat verder loopt komt uit bij de bijenstal van de Bijenvereniging Ommen, en de recent geopende vlindertuin. Slechts een kleine greep uit alle dieren; er zijn een paar honderd dieren van veertig verschillende soorten.

Open Huis

Om het jubileum te vieren organiseert de kinderboerderij samen met haar samenwerkingspartners, Natuur en Milieu, Ommer Konijnen- en Pluimveefokkers Vereniging (OKPV) en de Bijenvereniging, een open huis. De kinderboerderij opent op zaterdag 10 november de deuren vanaf 14:00.

Alle samenwerkingspartners zullen aanwezig zijn en klaar staan met informatie over hun vereniging en om vragen te beantwoorden. Voor de jonge bezoekers is er wat lekkers en als het weer mooi is staat er een springkussen. Ook zal er een grote verloting zijn met mooie prijzen, mede mogelijk gemaakt door de middenstand van Ommen. De opbrengst zal te goede komen aan de kinderboerderij.

Vrijwilligers gezocht

Zo’n 50 vrijwilligers zijn wekelijks druk om de dieren te verzorgen, het terrein netjes te houden, en de bezoekers te voorzien van wat lekkers. En natuurlijk de bezoekers, maar vooral de kinderen, kennis te laten maken met dier en natuur. Door de grote en snelle groei is de organisatie van de kinderboerderij nog altijd op zoek naar meer vrijwilligers. Dierenverzorgers, gastdames en/of heren, en vrijwilligers voor het educatie team zijn allemaal van harte welkom.

De kinderboerderij is zeven dagen in de week van 14:00 tot 17:00 (op woensdag ook van 9:00 tot 12:00) geopend en is gratis toegankelijk.