Kijk op Kunst in 52 Ommer etalages

Ommen – Winkeliers in het centrum van Ommen hebben hun etalages weer ter beschikking gesteld aan kunstenaars. Vanaf vandaag tot en met 26 oktober wordt door de Stichting Vechtdalkunsten het evenement ‘Kijk op de Kunst’ georganiseerd. Verschillende kunstenaars uit Ommen en omstreken presenteren zich in de opgemaakte etalages van diverse winkels. “We hebben er met een paar mensen hard aan gewerkt, en beleven als werkgroep ontzettend veel plezier aan het organiseren”, aldus Annemarie Leebeek van de Werkgroep Kijk op Kunst.

Annemarie Leebeek en burgemeester Hans Vroomen (r.) gingen na de opening samen met andere aanwezigen een selectie van de van kunst voorziene etalages af.

Dit jaar hebben 52 winkeliers een deel van hun etalage of winkel beschikbaar gesteld zodat de 46 deelnemende kunstenaars een gevarieerd kunstaanbod kunnen presenteren aan de bezoekers van het centrum. Het herfstevenement is voor het publiek de gelegenheid om kennis te maken met diverse kunstvormen zoals beelden, schilderijen, keramiek, houtsnijwerk, sieraden, conceptuele kunst, aquarellen en tekenkunst.

Annemarie Leebeek (l.) overhandigde burgemeester Hans Vroomen een setje nieuwe ansichtkaarten met werken van lokale kunstenaars.

Het drie weken durende evenement werd vanmiddag bij het informatiepunt aan het Kerkplein afgetrapt door burgemeester Hans Vroomen. Hij is blij dat zoveel winkeliers hun etalages beschikbaar hebben gesteld, en hoopt dat veel mensen van de kunst zullen genieten. “Het is een mooie combinatie van in de stad zijn, bij de winkeliers zijn, en ook mensen kunst laten zien. Kunst verbindt en inspireert, en inspiratie hebben we allemaal elke dag nodig”, aldus Vroomen. Hij bedankte de werkgroep voor alle energie en enthousiasme dat in de organisatie is gestoken. De burgervader kreeg vanmiddag uit handen van Leebeek een setje nieuwe ansichtkaarten met werken van lokale kunstenaars, alvorens het symbolische lintje door te knippen. Aansluiteind gingen Leebeek en Vroomen samen met andere aanwezigen een selectie van de van kunst voorziene etalages af.

Annemarie Leebeek (l.) en burgemeester Hans Vroomen gingen na de opening samen met andere aanwezigen een selectie van de van kunst voorziene etalages af.

Publieksprijs

Het publiek mag uit alle presentaties opnieuw de beste combinatie van etalage en kunstwerk kiezen. “Daar zijn we vorig jaar mee gestart. Een combinatie van bijvoorbeeld kleding met een werkje wat daarbij past, of andersom natuurlijk”, legde Leebeek vanmiddag uit. Om het publiek te verleiden een stem uit te brengen op de voor hun meest aansprekende etalage, wordt er onder de stemmen voor de winnende combinatie een kunstwerk van Frieda Waanders verloot. De winnende combinatie van etalage en kunstwerk komt als prijs op de voorkant van de flyer voor de volgende editie van Kijk op Kunst. “Vorig jaar was de winst voor Harm Zwart met Bakkerij Ten Brinke, zijn werk staat nu voorop de flyer.” Zwart is eerder dit jaar overleden, voor de wijlen houtsnijkunstenaar is een apart hoekje ingericht in het informatiecentrum.

Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Vechtdalkunsten, een stichting waarbij zo’n honderd kunstenaars uit de regio zijn aangesloten. De flyers met daarin een wandelroute met plattegrond, nummering, en de namen van deelnemers en kunstenaars zijn ruim verspreid. Deze flyers zijn ook te vinden bij de deelnemende winkeliers, in diverse restaurants, de bibliotheek, op het station en bij verschillende vakantieverblijven. Tevens is deze online te vinden via de website www.vechtdalkunsten.nl.