Kap van Konijnenbeltsmolen voor groot onderhoud, binnenkort nieuwe roede

Ommen – De Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg ziet er de komende tijd nog vreemder uit dan dat deze de afgelopen tijd al deed. Nadat de molen vorig jaar april stil kwam te staan werd één van de molenroedes verwijderd. Vooruitlopend op het plaatsen van een nieuwe roede wordt groot onderhoud gepleegd aan de molen. Hiervoor is gisteren de kap van de molen getakeld. Naast het reguliere onderhoud aan de molen wordt deze nu ook grondig geïnspecteerd. Wat voor werkzaamheden er exact worden uitgevoerd is nog niet duidelijk. Er wordt onder andere bekeken of de balk onder de as vervangen moet worden, deze ziet er op het oog slecht uit. Waar nodig zullen onderdelen vervangen of gerestaureerd worden.

De kap is neergelegd in de tuin tussen de molen en Het Molenerf.

Kap

Gisterochtend is de kap van de eeuwenoude molen getakeld met een grote kraan van de firma Kuiphuis uit Dedemsvaart. De circa zestien ton wegende kap is in de tuin tussen de molen en wooncomplex Het Molenerf neergelegd. Doordat een van de roeden op het moment ontbreekt kan dit gemakkelijk. Doordat de kap op de grond staat kan de rietdekker de versleten dakbedekking gemakkelijk vervangen. Normaal gesproken zou voor het vervangen van het riet een grote steiger moeten worden gebouwd op de omloop van de molen.

Nu de kap van de molen is, wordt deze ook nauwkeurig nagekeken. Het is de perfecte kans om bijvoorbeeld het kruiwerk, waarmee de kap op vijftien rollen op de wind kan draaien, eens goed te inspecteren. Om te voorkomen dat het bij de molen naar binnen kan regenen is een tijdelijke afdekkende kap geplaatst.

Om te voorkomen dat het naar binnen kan regenen is een tijdelijke kap geplaatst.

Roede

De molen kwam april vorig jaar stil te staan nadat uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed bleek dat de boutverbinding van de zogenaamde gedeelde molenroedes van 47 molens mogelijk niet veilig zouden zijn, waaronder die van de Konijnenbeltsmolen. De 22 meter lange roede werd vorig jaar dan ook verwijderd. Sindsdien had de molen slechts één roede. Ondanks de immense drukte voor de molenmakers heeft Vaags Molentechniek in Aalten een nieuwe roede gemaakt voor de molen in Ommen. Nadat deze gecoat is door Van Merksteijn in Raalte is de roede afgelopen 27 november gearriveerd in Ommen. Deze ligt naast de kap in het gazon van Het Molenerf.

Bij de Vilsterse molen kon vorige maand al een nieuwe roede worden geplaatst. Wanneer de Konijnenbeltsmolen aan de beurt zal zijn is nog niet duidelijk. Voordat de roede geplaatst kan worden zal de gerenoveerde kap teruggeplaatst moeten zijn. Wanneer dit kan gebeuren is afhankelijk van welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, en hoe deze verlopen. Als de kap en roede weer zijn teruggeplaatst zal ook het hekwerk weer worden aangebracht, de molen is dan weer compleet.

Malen

De Stichting Ommer Molens, die de drie gemeentelijke Molens in Ommen beheert, heeft als wens dat de molen weer maalvaardig wordt. De mogelijkheden hiervoor worden nu bekeken maar voordat de kap weer terug getakeld wordt komt in het hart van de molen een koningsspil. Dit zodat met de windkracht weer werktuigen kunnen worden aangedreven. De mogelijkheden voor een nieuwe functie worden bekeken en plannen zijn in de maak.

Voordat de molen in 1806 naar Ommen kwam deed deze dienst als olie- en pelmolen in de Zaanstreek. De mogelijkheid wordt bijvoorbeeld bekeken om de molen dienst te laten doen als korenmolen, waar molenstenen voor nodig zijn, of voor het opwekken van elektriciteit, waar een turbine voor nodig is.

De Stichting Ommer Molens is de bewoners van Het Molenerf dankbaar voor hun medewerking. Zij offeren een deel van hun tuin op om zo meer ruimte rondom de molen te krijgen. Daarnaast ligt de komende tijd de bovenkant van een molen in hun tuin.