Kaas van Schut brengt weer een kaaswinkel naar Ommen

Ommen – Het centrum van Ommen heeft sinds dit weekend weer een kaaswinkel. Met de naam Kaas van Schut heeft de uit Steenwijk afkomstige Lennart Schut de deuren aan het Kerkplein 8A gisteren geopend. Zelf werkt Schut al tien jaar in de kaas. Hij begon op de markt met een zaterdag baantje, wat uiteindelijk begin dit jaar uitgroeide tot een eigen bedrijf. “Ik ben al een aantal jaar ondernemer en toen corona mijn vorige bedrijf in de weg ging zitten besloot ik om volledig de kaas in te gaan”, licht Schut toe.

Lennart Schut (r.) samen met partner Patricia Keetman, die ook een dag per week in de winkel zal staan.

Verscheidende markten worden al afgegaan, en ook gisteren stonden er nog twee jongens in de Noordoostpolder. Maar de 28-jarige Schut wilde al langer toe werken naar een winkel, en ging dus kijken wat daarvoor een mooie plek zou zijn. “Waar zitten bijvoorbeeld al kaaswinkels, hoeveel inwoners hebben steden, is er veel toerisme, hoe is de sfeer enzovoort.” In woonplaats Steenwijk zijn al twee kaaswinkels gevestigd, dus dat werd hem niet. “Uiteindelijk is het Ommen geworden omdat ik voor mijn gevoel hier echt iets te bieden heb qua kaasspecialiteiten, omdat het een gezellig centrum is en omdat er behoorlijk wat toerisme is in de regio.”

De meeste kazen in de winkel komen uit Noord-Holland, omdat daar de grond simpelweg het beste is. “Maar best een aantal boeren uit deze omgeving leveren ook aan de kaasmakerij waar wij de kazen vandaan halen.” De winkel is niet alleen gevuld met diverse soorten kaas. Speciaal bieren van Hert Bier uit Putten omringd door noten en worsten vullen een wand. “Eigenlijk alles voor op en bij een mooie borrelplank”, zegt Schut. Met de producten kunnen ook cadeau pakketten worden gemaakt. Ook worden er verse biologische eieren verkocht.

Met een stukje kaas en worst, werden voorbijgangers gisteren verleid de strak ingerichte winkel eens van binnen te bekijken. Toevallige passanten die wat lekkers meenamen voor de zaterdagavond waren er voldoende. “Al is het met kazen toch altijd zo dat het vooral draait om de vaste klanten die gewoon elke week hun kaasje komen halen”, beseft Schut ook. Voorlopig is de winkel geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag.