ZWOLLE – De officier van justitie heeft een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist tegen de 57-jarige Egbert K. uit Ommen die vorig jaar november de deur van café De Herberg te lijf ging. De destijds 56-jarige K. draaide door toen hem op de avond van 7 november 2017 geen biertje werd geschonken bij De Herberg.
Twee dagen eerder was hij uit het café gezet toen bij meegebrachte koekjes en theezakjes had meegebracht en verordende dat hij alleen wilde blijven als hij die geserveerd kreeg. Hij werd eruit gezet door het personeel en zij maakte een afspraak met de man om zijn achtergelaten spullen later op te komen halen. Op de bewuste dinsdag avond wou K. in plaats van spullen terug een biertje, de bardame had daar geen zin aan en besloot niet te schenken.
Bijl
Hij ging naar buiten, haalde daar een kleine bijl uit zijn fietstas en gooide deze acht tot negen keer tegen de voordeur van het café. Doordat er in de deur gewapend glas zat kwam de bijl niet naar binnen, wel sprongen glas splinters ver het café in waar op dat moment de eigenaar, een barvrouw en gasten aanwezig waren.
Na zijn actie vertrok K. op een fiets. Ver kwam hij niet want hij werd op het Kerkplein, voor het café, aangehouden door agenten. In een mand voor op zijn fiets werd de bijl aangetroffen. Politiewoordvoerder Ruud Visser vertelde destijds dat de man een bekende was van de politie. “Hij is al vaker betrokken geweest bij overlast meldingen en ook deze avond was hij al aangesproken door de politie”. vertelde hij een dag na het incident.
De rechter gaf bij de zitting vanmorgen aan dat de gevolgen groter waren geweest als er geen gelaagd glas in de voordeur had gezeten. Volgens K. richtte hij alleen op de onderkant van de deur. Desondanks werd het raam in de deur meerdere keren geraakt, evenals het kozijn hiervan.
Albert Heijn
Bijna een maand na het incident bij De Herberg ging K. opnieuw de fout in. Hij betaste daar een vrouwelijke kassière. Hij werd toen snel herkend op camerabeelden en kon thuis worden aangehouden. De politie had toen de indruk dat de man mogelijk in een verwarde toestand was en liet hem beoordelen door de crisisdienst. Volgens de officier van justitie is de ontuchtige handeling voldoende bewezen.
Bedreiging
De officier zag vandaag een totaal andere K. dan dat hij op de bewuste avond geweest moet zijn. Ze rekende hem wel zwaar aan dat hij wist dat er mensen in het café zaten toen hij de deur te lijf ging. De officier acht bedreiging door zware mishandeling door het gooien van de bijl bewezen.
De advocaat van K., Kees de Kock, vindt dat zijn cliënt van bedreiging moet worden vrijgesproken. Het gooien van de bijl zou niet doelbewust zijn gebeurd vanwege zijn manisch depressieve periode. De man hoort volgens de Kock niet thuis in een gevangenis, en pleit voor een voorwaardelijke taakstraf.
Spijt
K. betuigde vanmorgen spijt in de rechtszaal. Hij zat destijds in een manisch depressieve periode, voelde zicht opgefokt en had zichzelf niet in de hand. Bij de zitting bleek dat hij lijdt aan een stoornis uit het autistisch spectrum en aan een bipolaire-stoornis. Na zijn aanhouding werd K. drie maanden opgenomen in een psychiatrische, en wordt nu begeleid door de reclassering en GGZ-instantie Dimence. Hierbij maakt hij goede vorderingen.
Vier maanden
Een aantal maanden gevangenisstraf zou volgens de officier van justitie voor beide vrij ernstige feiten redelijk zijn. Maar door zijn stoornissen en zijn zeer waarschijnlijk manisch depressieve periode acht de officier K. wel verminderd toerekeningsvatbaar. K. staat open voor begeleiding en krijgt deze nu. Een celstraf zou de man mogelijk weer ontregelen. Daarom eist zij vier maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van drie jaar. Onder voorwaarden van meldplicht en begeleiding door de reclassering.
Ommen
K. mag gewoon in Ommen blijven wonen en een locatieverbod voor de Albert Heijn of De Herberg lijkt de officier niet nodig. K. mag ook alcohol blijven drinken, maar wel met mate. De reclassering mag hem de drank ontzeggen. Daarnaast moet K. aan eigenaar van Lingen bijna 1450 euro betalen voor de schade. De bijl die in beslag werd genomen krijgt hij niet terug.
De rechter doet op 20 september uitspraak.