Jubileumeditie CSI Ommen van start, driekwart EK-team present

Stegeren – Het begint zo langzamerhand een klein beetje routine te worden. Alweer voor de tiende keer zijn de Driehoekhoeve en het omliggende terrein compleet omgebouwd tot een professioneel concoursterrein. Dit jaar weer met een 3-sterren status. In 2017 kreeg de wedstrijd de upgrade naar 4-sterren. Hierdoor stonden er de afgelopen twee jaar veel ruiters uit de top 100 van de wereld ranking aan de start. Wat kwalitatief een goed concours gaf, maar tegelijk ook erg hoogdrempelig was. Daarom besloot de organisatie om dit jaar weer als driesterrenconcours terug te keren, zodat meer ruiters uit de regio ook een kans krijgen om mee te rijden. Deze week zullen topruiters vanuit de hele wereld in Stegeren strijden om een plekje in de Longine Rankings. CSI Ommen ging vandaag van start met wat kleinere wedstrijden, aankomende zondag is de grote finale.

Zelf wedstrijd organiseren

“In oktober 2008 was de Driehoekhoeve af”, vertelt Hendrik Jan Schuttert. “De stallen en de accommodaties waren klaar voor gebruik. Wij komen zelf wekelijks op nationale en internationale wedstrijden; zo ontstond het idee om zelf een wedstrijd te organiseren.” In 2010 was het moment daar. De eerste editie van Jumping de Driehoek was een feit. Een tweedaags nationaal evenement dat direct al veel bezoekers trok, en dat smaakte naar meer. Er werd uitgebreid naar drie dagen, en daarna naar vier. “Naast nationale deelnemers trokken we ondertussen ook al een aantal internationale ruiters naar Ommen.” Was het goed plan om bij het eerste lustrum al internationaal te gaan? “Een stuk meer organiseren, maar een hele gave uitdaging. De keuze werd gemaakt en we gingen direct voor een driester concours. Als we de stap naar een internationaal evenement maken, dan willen we direct een goede binnenkomer hebben met internationale toppers”, aldus Schuttert.

Vrijwilligers

Die stap zorgde ervoor dat de voorbereidingstijd van het evenement langer werd. In plaats van twee maanden, is de familie Schuttert samen met een kleine werkgroep van vrijwilligers nu bijna het hele jaar bezig met de voorbereiding. En daar komt nogal wat bij kijken. “Nederlandse ruiters kunnen ’s avonds naar huis, internationale ruiters niet. Ondertussen blijven ruim 400 paarden een week lang logeren bij ons. Daarnaast is het prijzengeld vele malen hoger en is er meer te doen dan alleen ruitersport”, verteld Schuttert. Ondertussen probeert de organisatie het evenement ook leuk te maken voor bezoekers uit de regio en toeristen die een dergelijk evenement vooral gezellig vinden, en misschien niet altijd wat met de paardensport hebben. “Daarom openden we de Vechtdalstal en het Strodorp en, organiseren we wedstrijden waar meer spanning in zit voor de kijker, zoals puissance en knockout springen. Op deze manier proberen we iedereen enthousiast te maken voor de paardensport. Daarmee is ons programma een klein beetje anders dan andere internationale wedstrijden.”

Vermaak

Het draait dus niet alleen om de wedstrijden bij CSI Ommen. Rondom De Driehoekhoeve is de Goods & Foods fair opgezet. In de ‘loungeclub’ is er live muziek, en is de sport te volgen via een groot videoscherm. Ook zijn er allerlei shows, variërend van dames in lange jurken op Friese paarden tot Konijn-Hop, de allernieuwste variant in de springsport die zondag te zien is het Kidspaddock; waar de kleinste supporters terecht kunnen. In de Vechtdalstal exposeren kunstenaars uit het Vechtdal. Op donderdagavond wordt er een menavond gehouden, vrijdagavond is er een race ‘grasmaaiers versus springpaarden’, en zaterdag is er vanaf 22:00 Q-music ‘The Party’, met onder meer het foute uur. Op de zondagmiddag, vlak voor de aanvang van de Grote Prijs, worden de lachspieren losgemaakt met een komische show door Viktor Kirka en zijn paard Hermann.

EK

Maar liefst een derde van de springruiters van het Nederlands springteam die geselecteerd zijn voor de Europese Kampioenschappen paardensport, dat eind augustus in Rotterdam gehouden wordt, zijn van deze week van de partij. Voor oranje-ruiters Frank Schuttert, Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager is dit de laatste wedstrijd om hun paarden klaar te stomen voor het EK. Er komen maar liefst 245 ruiters uit binnen- en buitenland met bijna 430 paarden naar Stegeren. Voor Nederland zijn topruiters als Jeroen Dubbeldam, Willem Greve, Ben en Gerco Schröder, Eric van der Vleuten, Wout-Jan van der Schans en Albert Zoer van de partij, evenals de Grote Prijs-winnaar van vorig jaar Pim Mulder, en jonger talent als Lisa Nooren, Niels Kersten en Paris Morssinkhof. Organisator Hendrik-Jan Schuttert en zijn vader Jan Schuttert doen er ook alles aan om in eigen huis tegengas te geven tegen het springgeweld vanuit onder meer Canada, Amerika, Brazilië, Japan, Finland, Engeland, Duitsland en Libanon.

Brandweer

Zoals gebruikelijk is bij een evenement van dergelijke omvang wordt vooraf de brandveiligheid getoetst door de brandweer. De brandweer denkt mee over de planologische ontwikkelingen, waarbij gelet wordt op bereikbaarheid, bluswater en opslag van gevaarlijke stoffen. Aan de hand van gesprekken en tekeningen wordt bepaald voor hoeveel personen het evenement geschikt is, en wat de vluchtroutes zijn voor de aanwezigen. De brandweer kijkt ook naar de paardentrailers en de tijdelijk opgebouwde stallen. “Omdat dit evenement al voor de tiende keer wordt georganiseerd, zij we goed op elkaar ingespeeld. Wij weten wat voor evenement de familie Schuttert organiseert, en de familie schuttert weet wat wij van hun verwachten”, aldus Erik Pluim, teamleider brandweerzorg in de regio Vechtdal.

Water

Maar ook tijdens het evenement is de brandweer actief. De brandweer staat altijd standby, al hebben zij al die jaren gelukkig nog niet in actie hoeven te komen. Daarnaast helpt de brandweer om ervoor te zorgen dat de meer dan 400 paarden schoon en voldoende drinkwater hebben tijdens het evenement. Iets wat met de nog steeds hoge temperaturen van groot belang is. De familie Schuttert heeft van de brandweer zo’n 15 slangen van 20 meter lang geleend om de paarden te kunnen voorzien van water. “Vlakbij het terrein ligt een ondergrondse brandkraan die tijdens het evenement wordt aangesloten voor de paarden. Waarom drinkwater, en geen grondwater? De paarden zijn dusdanig van waarde dat ze geen grondwater drinken. Echt waar”, verteld Pluim.