Jubilerende Stichting Festijn organiseert Uitgaansmarkt

Ommen – De Stichting Festijn, die dit jaar 20 jaar bestaat, hield vandaag de traditionele Uitgaansmarkt rondom de Hervormde Kerk in Ommen. Op de Uitgaansmarkt presenteren verenigingen en organisaties op het gebied van welzijn, cultuur, sport en politiek zich als opening voor het nieuwe seizoen. Dit jaar werd de markt voor het eerst alleen de middag gehouden, van 14:00 tot 18:00. De organisatie heeft dit besloten omdat de meeste standhouders de kramen überhaupt al lastig kunnen bemannen, en de ervaring heeft geleerd dat er tijdens de koopavond maar weinig bezoekers komen.

De Uitgaansmarkt werd dit jaar gevormd door zo’n dertig organisaties, die zich na de opening presenteerden aan het publiek. Onder de bezoekers bevonden zich onder andere veel leerlingen van het Vechtdal College uit Ommen. De scholieren kunnen punten verdienen voor hun maatschappelijke stage bij het bezoeken van minimaal vijf kramen.

Politieke partijen

Tijdens de Uitgaansmarkt waren de politieke partijen uit Ommen in getale vertegenwoordigd. Bezoekers konden bij de kraam van de ChristenUnie de voorkeur voor het beste streekproduct van Ommen aangegeven. Op basis van voorkeur en motivatie kiest de ChristenUnie het beste en het mooiste streekproduct. De winnaar wordt beloond met een pakketje streekproducten. Ondertussen maakte de Volkspartij Ommen Vooruit zo’n 3000 poffertjes, en ging in gesprek met bezoekers. Bij de kraam van de CDA konden bezoekers een ‘KOpje KOffie’ drinken met wethouder Ko Scheele, en in gesprek gaan.

1999

De Stichting Festijn werd op 31 augustus 1999 officieel opgericht. Maar de geschiedenis van Stichting Festijn gaat verder terug. Al jaren daarvoor werd in opdracht van de gemeente een Welzijnsmarkt georganiseerd aan het begin van het vergader- en verenigingsseizoen op de eerste vrijdag van september. Deze markt werd georganiseerd door een Welzijnscommissie vanuit de Welzijnsraad. In die tijd bestonden er diverse adviesraden zoals de Culturele Raad, de Sportraad en de Welzijnsraad. Toen deze raden werden opgeheven moest de Welzijnsmarkt elders worden ondergebracht. Op advies van de toenmalige wethouder Henk Pierik werd de Stichting Festijn opgericht.

Vanuit de gemeente kreeg Stichting Festijn de opdracht jaarlijks een Welzijnsmarkt te organiseren en een krantje uit te geven. Stichting Festijn wilde af van de naam Welzijnsmarkt en er meer een Uitmarkt van maken. Maar middels een aantal advocaten in Amsterdam werd de Stichting Festijn te kennen gegeven de naam Uitmarkt niet te voeren. Er werd gekozen voor de naam Uitgaansmarkt. En daar waar vroeger een krant werd uitgegeven is er nu een website waar alle informatie op staat.