Jubilerende Oranjevereniging én Bissingh maken langste tompouce van Nederland

Bakkersknecht Jarick Bosch giet de oranjefondant op het banket.

Ommen – De Oranjevereniging Ommen bestaat 60 jaar, en de Ommer Bissingh 40 jaar, samen 100 jaar en dat is reden voor een feest. En wie jarig is trakteert. Onder leiding van Bakkerij ten Brinke waren tien bakkers vandaag iets meer dan 4 uur aan het werk om de langste tompouce van Nederland te maken. Dat gebeurde onder 40 pagodetenten die vanaf de Vechtbrug tot bij het Marktgebouw waren opgezet.

De streeflengte was 200 meter, maar uiteindelijk kreeg de bijzondere traktatie een lengte van 205 meter, 57 centimeter en 5 millimeter. Daarmee is het volgens de initiatiefnemers bij ver de grootste tompouce ooit gemaakt in Nederland. Gisteravond werden de eerste voorbereidingen al getroffen op de Vechtkade met het opzetten van de tenten, met daaronder lange tafels waarop het bakpapier werd uitgerold.

Bakker Berjan ten Brinke deelt een flinke lik banketbakkersroom uit.

Guinness Book

Helemaal nieuw is een dergelijk record niet voor Ommen, want bij het huwelijk van Willem Alexander en Maxima in 2002 werd de ‘hoogste bruidstaart ter wereld’ gemaakt. Die 18,5 meter hoge taart had maar liefst zeventien verdiepingen. Met 2000 eieren, 850 liter slagroom en 150 vierkante cake was deze taart destijds goed voor een plekje in het Guinness Book of Records.

Burgemeester Hans Vroomen (r.) houdt onder het oog van notaris Rogier Lukas (m.) het meetlint bij een uiteinde van de 200 meter lange tompouce.

De mega-tompouce van vandaag zal daar niet in verschijnen omdat het gebak niet voldoet aan de Engelse definitie van een tompouce. Om in het recordboek te komen moest het gebak minimaal vijf lagen hebben, maar dan zou het geen ‘Nederlandse tompouce’ zijn. Daarom heeft de tompouce van vandaag maar twee lagen room. Ongeacht blijft de meer dan 205 meter lange tompouce een smakelijke traktatie.

Burgemeester Hans Vroomen (l.) , bakker Berjan ten Brinke (m.) en Oranjevereniging voorzitster Alice van den Nieuwboer (r.) snijden de tompouce aan.

Honderd kilo fondant

In de tweehonderd meter lange tompouce ging zo’n honderd kilo oranjefondant, driehonderd kilo banketbakkersroom en zevenhonderd plakken bladerdeeg. De bakkers gingen vanmorgen kort na 10 uur aan de slag. De eerste meter werd door Ommer Bissingh voorzitter Dick Dunnewind samen met Oranjevereniging voorzitster Alice van den Nieuwboer in gang gezet. Het begon niet helemaal op rolletjes, door een korte (s)roomuitval konden de banketbakkers de automatische spuitmachine namelijk niet gebruiken, maar na een half uurtje het handmatig te hebben gedaan nam de machine het werk over.

Ommer Bissingh voorzitter Dick Dunnewind sniijdt de tompouce aan.

Door de stroomstoring was de mega-tompouce niet zoals gepland om klokslag twee uur gereed. Maar rond twintig over de twee kon in de voor horecagelegenheden tijdelijk vrijgelaten doorgang het laatste stuk worden geschoven, en werd het banket tot één geheel gemaakt. Notaris Rogier Lukas legde met lengten van 50 meter tot op de millimeter nauwkeurig de lengte vast.

Oranjevereniging voorzitster Alice van den Nieuwboer deelt de traktatie uit.

De taart die bij de recordpoging in 2002 werd gemaakt was niet voor consumptie geschikt, maar de tompouce van vandaag is dat wel. Toen de tompouce tot één geheel was gemaakt begon burgemeester Hans Vroomen met het versnijden tot z’n 4.000 normale tompouces, die daarna aan het publiek werden uitgedeeld. Al snel kreeg hij bijval van de voorzitters en andere leden van de jubilerende organisaties.

Bakker Berjan ten Brinke snijdt de gesponsorde traktaties in stukken.

Burgemeester Hans Vroomen (r.) snijdt de tompouce terwijl Jan Bouwhuis (l.) deze uitdeelt.