Jubilerende Kunstkring Ommen wint Cultuurprijs

Ommen – De Kunstkring Ommen heeft vanavond de Cultuurprijs van dit jaar gewonnen. Nadat de afgelopen weken kandidaten konden worden aangemeld, werden er door een jury drie genomineerden voorgedragen. Tot gistermiddag kon iedereen via een internet een stem uitbrengen op één van hen. Bij het bepalen van de uiteindelijke uitslag telden deze uitgebrachte stemmen even zwaar mee als de stem van de driekoppige jury. Uiteindelijk bracht 43% van het publiek hun stem uit op de Kunstkring, en ook de deskundige onder leiding van Corrie Doeleman was hier unaniem in.

Brord Goeting (l.) nam de cheque namens de Kunstkring Ommen in ontvangst uit handen van wethouder Ko Scheele.

Kunstkring

De Cultuurprijs is een mooie beloning voor de Kunstkring, die dit jaar in de huidige vorm ook het 30-jarig jubileum viert. Het is een vereniging van kunstliefhebbers die dicht bij huis, van ‘live’ klassieke kamermuziek en voordracht van hoog gehalte willen genieten. Het lidmaatschap staat open voor iedereen. Er wordt een gevarieerd programma geboden van voornamelijk kamermuziek, maar ook van voordrachtskunst, en jazz en meer ‘serieuze’ moderne muziek.

Jaarlijks worden meerdere voordrachten georganiseerd. De jury sprak waardering uit voor de grote inzet van de vrijwilligers, die gerenommeerde musici uit alle werelddelen naar Ommen hebben weten te halen. “Ik vind het een eer om deze prijs te ontvangen. Onze dank is groot”, reageerde Brord Goeting namens de vereniging.

v.r.n.l. Wethouder Ko Scheele, jury voorzitster Corrie Doeleman, Harry Woertink, Brord Goeting en Willen Bemboom. Bemboom nam de bos bloemen namens de Stichting Participatie Ommerschans in ontvangst voor de absente Vereniging de Ommerschans.

Historie

De tweede plek in de verkiezing ging naar Harry Woertink. Al jarenlang is hij vrijwilliger en auteur, en zet hij zich in voor de lokale gemeenschap. Waarbij hij onder andere schrijft over de historie van Ommen. Het historisch besef weet hij over te dragen, en levert volgens de jury zo een meerwaarde aan het cultureel erfgoed van Ommen.

De derde plek was voor eerdere winnaar Vereniging de Ommerschans. Die vereniging heeft als doel om op een educatieve en informatieve wijze de landschappelijke en cultuurhistorische elementen van de Ommerschans uit te dragen. Het heeft de Ommerschans op de kaart gezet met veel inzet van vrijwilligers, en ontvangt morgen het Europees erfgoed label.

Ingetogen

De Cultuurprijs werd vanavond bij een cultuurrijke bijeenkomst in de theaterzaal van de Carrousel uitgereikt door wethouder Ko Scheele. Hetgeen gebeurde in verband met de coronamaatregelen behoorlijk ingetogen. De uitreiking werd begeleid door violiste Chloë Elsenaar, samen met pianist Dennis de Bruijn. Tussendoor waren er ook voordrachten door stadsdichter Maxine Overweel, en junior stadsdichter Brechtje van Dijk. De winnaar ontvangt naast de ‘eeuwige roem’ een geldprijs van 1.000 euro, en mag een jaar lang het logo van de Cultuurprijs gebruiken.

Brord Goeting (l.) nam de cheque namens de Kunstkring Ommen in ontvangst uit handen van wethouder Ko Scheele. In de achtergrond jury voorzitster Corrie Doeleman.

Cultuurprijs

De Cultuurprijs is ingesteld door de gemeente Ommen in samenwerking met het Cultuurplatform Ommen. Met de prijs toont de gemeente haar waardering voor personen of organisaties die zich inzetten voor het culturele leven in Ommen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om individuele kunstenaars, professionals of amateurs, een muziekgezelschap, toneel- of theatervereniging, een museum of een dichter.

De eerste prijs werd in 2014 uitgereikt aan de Stichting Bostheater. Bij de tweede uitreiking in 2016 ging de prijs naar de Stichting Vechtkdalkunsten, in 2017 volgde de Folkloristische Optocht Koningsdag. Bij de editie van 2018 was de prijs voor de Vereniging Ommerschans. En bij de laatste editie in 2019 ging de prijs naar Het Sallands Bachkoor. Afgelopen jaar werd in verband met de coronapandemie geen prijs uitgereikt.