Ommen – De Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO in Ommen viert dit jaar het 40-jarig jubileum. Eén van de oprichters van toen is bekend Ommer vrijwilligster Klazien Wienen. Ze is nog steeds erg betrokken bij de vereniging, en al jaren erelid. “Wij kunnen dat echt enorm waarderen dat zij nog steeds zo betrokken is bij deze vereniging”, verteld Jannie Nijhoff, PR-medewerkster van de vereniging. Het doel waar de vereniging toen mee werd opgericht geld vandaag nog steeds. “Het opleiden van mensen met EHBO-kennis. In september zijn we gestart met een cursus, en volgend jaar februari begint er weer een nieuwe”, verteld Nijhoff. Daarnaast worden door de vereniging ook EHBO-cursussen verzorgd bij onder meer het Vechtdal College. “Het is goed om juist de jeugd de kennis van EHBO bij te brengen.”
115
De vereniging heeft in de 40 jaar dat deze bestaat veel vrijwilligers zien komen en gaan. Op het moment telt deze 115 leden in de gemeente, waarvan er zo’n 30 actief zich inzetten bij evenementen zoals de Bissingh. “Landelijk zijn er zo’n 230.000 EHBO’ers. Dus 115 leden voor een stad als Ommen is een mooi aantal, iets waar we trots op mogen zijn”, meent Nijhoff. Naast de EHBO-cursussen verzorgd de vereniging ook reanimatiecursussen, en de cursus levensreddend handelen. “Dit wordt voornamelijk bij en voor bedrijven en verenigingen gedaan, maar ook voor particulieren.” Op het moment worden er voor zo’n 300 mensen reanimatie lessen verzorgd, inclusief de vereiste herhalingslessen. “Al deze cursussen worden door als docenten opgeleide vrijwilligers van onze eigen vereniging gegeven”, verteld Nijhoff trots.
Zichtbaar
De vereniging is voor de inwoners doorgaans het meest zichtbaar bij evenementen, de zogeheten ‘assistentieverlening’. “Dat is bij evenementen klaar staan en mensen helpen.” De vereniging wordt steeds vaker gevraagd voor dit soort inzetten. “In 2017 hebben we een stuk of 60 evenementen gehad, het jaar daarop deden we er 83. We merken echt dat het er steeds meer worden”, deelt Nijhoff. Bij zulke evenementen worden er altijd minimaal twee EHBO’ers per dagdeel ingezet. “Voor 2018 hebben we ruim 200 plekken moeten invullen met onze vrijwilligers.” Daarnaast wordt er soms ook bijgesprongen in Dalfsen, waar een tekort is.
Ondanks de stijging in vraag blijft het aantal vrijwilligers bij de vereniging wel constant. “We hebben uiteraard graag meer mensen. We zijn trots dat we het toch elke keer weer ingevuld krijgen”, verteld Nijhoff. “Bij een gemiddelde Bissinghdag zijn we toch al gauw 24 EHBO’ers nodig”, vult penningmeester Gerrit Stokvisch aan. Naast het verzorgen van de (herhalings)cursussen en de assistentieverlening bij evenementen draagt de vereniging ook zorg voor de circa 50 AED’s die verspreid zijn in de gemeente. “Als deze een storing hebben, of bijvoorbeeld worden ingezet, krijgen wij daar bericht van. Wij onderhouden deze belangrijke en levensreddende apparaten dan ook”, aldus Nijhoff.
Gedrevenheid
Om het jubileum van de vereniging te vieren werd er gisteren een receptie georganiseerd in de Carrousel. Daar sprak burgemeester Hans Vroomen ook zijn dank uit voor de inzet van de vrijwilligers. “Het lijkt misschien heel vanzelfsprekend dat ze er zijn als het nodig is, maar dat is het natuurlijk niet. Het is blijk van een hele grote gedrevenheid bij de vrijwilligers, om altijd weer paraat te staan.” Dat een ongeluk soms in een klein hoekje kan zitten ervaarde de burgemeester zelf recent ook. Tijdens het snijden van de tompouce bij de recente recordpoging sneed hij zich per ongeluk. “Ik was heel erg blij dat er toen een EHBO’er klaar stond om mij te helpen”, aldus de burgemeester.
Bij de receptie werd ook het langst deelnemende lid bedankt voor zijn inzet. Sinds de oprichting 40 jaar geleden is Evert-Jan Dijk actief. Hij kent twee groepen vrijwilligers van heel dichtbij. Naast zijn inzet bij de EHBO-vereniging was hij ook tientallen jaren actief als vrijwilliger bij de plaatselijke brandweer. Dat laatstgenoemde kan hij door een blessure niet meer doen. De grootste overeenkomst tussen beide is volgens Dijk dat bij beide een stap vooruit wordt gedaan als anderen blijven staan. “Niet met de handen in de zak of met telefoon erbij, maar echt optreden en doen”, verteld de 63-jarige Dijk. Het grootste verschil zit volgens hem hier ook. “Waar de EHBO niet meer verder kan, is het de brandweer die verder gaat. Daar vullen we elkaar op aan, want de EHBO is er vrijwel altijd eerder.”
Voorzitter
Ondanks dat de EHBO-vereniging Ommen gisteren het 40-jarig jubileum vierde zit het al maanden zonder voorzitter. Bij een algemene ledenvergadering in april eerder dit jaar legde Hindrik Jonker zijn functie als voorzitter neer. Hij was pas de derde voorzitter in de 40-jarige geschiedenis van de vereniging, maar kreeg een aantrekkelijke functie bij een andere organisatie aangeboden. De zittende bestuursleden nemen voor nu de taken waar, en hoewel alles nu gewoon op zijn rolletjes loopt wordt er door het bestuur wel naar iemand gezocht die de functie op zich wil nemen. Zo’n voorzitter is het gezicht van de vereniging en eindverantwoordelijk voor de plaatselijke afdeling in Ommen. Diegene moet contact onderhouden met bijvoorbeeld de gemeente, scholen en verenigingen, en is het aanspreekpunt voor diverse instanties. Daarnaast wordt er verwacht dat hij of zij de functie ten minste drie jaar op zich wil nemen.
Mensen die eventueel interesse hebben in de functie als voorzitter, of wel wat zien in het deelnemen als EHBO’er, kunnen voor meer informatie terecht op de website van de vereniging: www.ehbo-ommen.eu. Volgend jaar februari begint er weer een nieuwe cursus voor EHBO’ers.