Jubilerend Sallands Bachkoor wint jubileum editie Cultuurprijs

Het winnende Sallands Bachkoor trad zelf ook op.

Ommen – Het Sallands Bachkoor heeft de eerste lustrum editie van de Cultuurprijs Ommen gewonnen. Het koor viert zelf dit jaar het 40-jarig jubileum. De afgelopen maanden konden kandidaten worden aangemeld voor de prijs. Uit de aanmeldingen heeft een deskundige jury drie genomineerden gekozen. Tussen 10 april en 10 mei kon het publiek online stemmen wie de prijs moest winnen. Bij het bepalen van de winnaar telden de uitgebrachte stemmen even zwaar mee als de mening van de jury, die bestaat uit Barba Arrindell, Willem Bemboom, Dick de Boer en Evelien Oonk. De prijs werd vanavond uitgereikt tijdens een bijeenkomst in theater de Carrousel. De winnaar ontvangt naast de ‘eeuwige roem’ een geldprijs van 1.000 euro, en mag een jaar lang het logo van de Cultuurprijs gebruiken. Het Bachkoor brengt vanuit de vaste basis in Ommen de klassieke werken in Salland en daarbuiten ten gehore. Vorig jaar organiseerde het koor een drietal laagdrempelige culturele activiteiten, waaronder de Ommer Bachdag.

De dansers van Studio 85 gaven twee optredens.

Tijdens het feestelijke programma in de Carrousel vanavond trad het Sallands Bachkoor ook zelf op, en bracht naast twee liederen van Bach ook een zelfgeschreven jubileumnummer. Naast het optreden van het koor waren er solo-optredens, en een duet, van violist Héctor Sánchez en pianiste Nelly Armenian van muziekschool Piano Forte. Naast muziek waren er ook twee balletoptredens met de dansers van Debby Vlieks Dansschool Studio 85. Ook las junior stadsdichter Lilou Kleine Staarman een gedicht voor, waarbij werd gehint naar de genomineerden. Vorig jaar ging de Cultuurprijs naar de Vereniging Ommerschans. Dit jaar werden naast het winnende Sallands Bachkoor ook het Carbid Team Ommen en de Culturele Commissie Bibliotheek Activiteiten genomineerd.

V.r.n.l. wethouder Ko Scheele, Barba Arrindell, Judith Van Kesteren, Peter Kok en Gerard Roozendaal

Inzet

De Cultuurprijs werd vanavond uitgereikt door wethouder Ko Scheele. Voorzitster Judith Van Kesteren van het Bachkoor nam namens de tientallen koorleden die aanwezig waren de prijs in ontvangst. “Wij zijn hier ontzettend blij mee! Natuurlijk hadden we het gehoopt, maar we vonden dat we hele sterke concurrenten hadden. We hopen Ommen nog heel lang cultuur te kunnen bieden!”, aldus Van Kesteren. “Na de start heeft het koor zich op steeds meer, en moeilijkere klassieke muziek gestort. De enthousiaste leden beperken zich echter niet tot hoogwaardige uitvoeringen in een passende omgeving, maar zoeken ook het bredere publiek op. Wie herinnert zich niet de Ommer Bach dag van vorig jaar? De combinatie van variatie, hoog niveau, en inzet betekenen veel voor Ommen, en ook voor de weide omgeving”, vertelde Barba Arrindell, vicevoorzitter van de jury.

Waardering

De Cultuurprijs is ingesteld door de gemeente Ommen in samenwerking met het Cultuurplatform Ommen. Met de prijs toont de gemeente haar waardering voor personen of organisaties die zich inzetten voor het culturele leven in Ommen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om individuele kunstenaars, professionals of amateurs, een muziekgezelschap, toneel- of theatervereniging, een museum of een dichter. De eerste prijs werd in 2014 uitgereikt aan de Stichting Bostheater. Bij de tweede uitreiking in 2016 ging de prijs naar de Stichting Vechtkdalkunsten, in 2017 volgde de Folkloristische Optocht Koningsdag. Bij de editie van 2018 was de prijs voor de Vereniging Ommerschans.

Vertrekkend stadsdichter Jannes Kuik

Stadsdicht(st)er

In het gevarieerde programma vanavond werd ook de nieuwe stadsdichtster van Ommen bekend gemaakt. Stadsdichter Jannes Kuik nam na vele jaren dienst afscheid. Nadat Kuik zijn laatste twee dichtwerken voorlas werd de nieuwe stadsdichtster Viviane Rose geïntroduceerd. “Na jaren van hem, wordt het een haar”, besluite Kuik daarvoor. Rose, die net drie jaar in Ommen woont, begon haar verantwoordelijkheden vandaag al. Van de zes nieuwe kunstpanelen die vandaag in Ommen werden onthuld mocht Rose het exemplaar op het 11 Aprilplein verzorgen.

Viviane Rose, de nieuwe stadsdichtster van Ommen.