Jongeren willen rellen in Ommen, burgemeester waarschuwt: ‘Er zal strikt gehandhaafd worden’

Ommen – Het Vechtdal College Ommen, de politie, en de gemeente Ommen hebben signalen binnengekregen dat jongeren via social media oproepen om zaterdag in het centrum van Ommen te protesteren tegen de coronamaatregelen, zoals de avondklok. De jongeren roepen zowel verkapt als open en bloot op tot rellen, zoals die in andere steden de afgelopen week waren.

Vechtdal College

Directeur Cor Vosselman van het Vechtdal College stuurde gistermiddag een mail naar ouders en verzorgers van leerlingen van de school. “Vandaag bereikte ons via de jeugdagent het bericht dat jongeren via social media worden opgeroepen om aanstaande zaterdag te komen rellen in het centrum van Ommen”, schrijft hij. De oproep wordt volgens de schooldirecteur breed gedeeld, onder met name Vechtdal College scholieren. “Onze leerlingen, uw kinderen. Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling. We hechten grote waarde aan de vrijheid van meningsuiting. We geloven echter niet dat rellen, vernielingen, geweld tegen hulpverleners enzovoort de manier is om een mening te uiten.” De ontvangers van de mail worden opgeroepen om het gesprek aan te gaan met de kinderen, en er op te letten dat de jongeren zaterdagavond niet naar het centrum gaan. “Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, stellen wij u hiervan op de hoogte. Wij vertrouwen erop dat u hierin uw verantwoordelijkheid neemt.”

Politie

Burgemeester Hans Vroomen is ook op de hoogte van de berichten die rondgaan op social media. “Ik heb contact gehad met de directeur van het Vechtdal College, en heb veel waardering voor de brief die hij heeft gestuurd”, aldus de burgemeester. Hij informeerde gisteravond de gemeenteraad over de kwestie. De politie heeft afgelopen dinsdag het signaal opgevangen over de oproepen op social media om, zoals op veel plekken in Nederland, binnenkort te gaan rellen. “Die signalen zijn door de politie uitgelopen. En de informatieorganisatie van de politie heeft goed zicht op wat er op social media rondgaat”, deelde Vroomen. Hij deed eenzelfde oproep als directeur Vosselman. “Ik roep langs deze weg al onze jongeren, en de ouders en verzorgers van deze jongeren, op hun verantwoordelijkheid te nemen. Met elkaar, en zoals ik ons als Ommenaren ken, nemen we verantwoordelijkheid, hebben we respect voor elkaar, en laten we elkaar in onze waarde. En ook zeker in deze moeilijke tijd. Ik verwacht ook dat dat komende zaterdag zal gebeuren.”

Handhaving

Naast de oproep waarschuwt de burgemeester ook dat de avondklok strikt zal worden gehandhaafd. “U heeft gezien dat er ook daadwerkelijk wordt opgetreden, en de rechter in Middelburg heeft laten merken dat er stevig wordt gestraft als het uit de hand loopt”, verduidelijkt de burgemeester. Maatregelen als een noodbevel heeft de gemeente achter de hand, maar is op dit moment nog niet iets dat wordt overwogen. Volgens Vroomen heeft de politie in IJsselland zich de afgelopen dagen goed voorbereid op de ontwikkelingen in het land, en ook in Ommen heeft inmiddels de nodige voorbereiding plaatsgevonden. Er zal in Ommen dan ook net als in de rest van het land worden opgetreden.

De politie deelt dat oproepen tot het plegen van strafbare feiten, bijvoorbeeld via social media, strafbaar is. Net als het delen van een oproep tot het plegen van strafbare feiten, of het streamen van een ‘live’ video waarin personen worden opgeroepen om deel te nemen. Bij aanhoudingen zullen de verdachten naar het cellencomplex worden vervoerd, waar ze vast zitten tot de rechtszitting plaats vindt. Als iemand schuldig wordt bevonden krijgt diegene een strafblad, en kunnen de straffen oplopen tot gevangenisstraffen van enkele jaren, of geldboetes tot in de tienduizenden euro’s. Ook inbeslagnames behoren tot de mogelijkheden.