Jarenlange celstraffen voor overvalers juwelier in Nieuwleusen

Nieuwleusen/Zwolle – De twee mannen die verantwoordelijk zijn voor een gewelddadige overval op Juwelier Dekker aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen op 13 december van vorig jaar hebben lange celstraffen gekregen. Dit bepaalde een meervoudige kamer van de rechtbank in Zwolle vanochtend.

De 39-jarige Andries V. uit Leeuwarden, die destijds verbleef in Punthorst, werd voor de overval en voor verboden wapenbezit veroordeeld tot 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf. De destijds 46-jarige Danny N. uit Houten, en toen woonachtig in Ommen, kreeg 3 jaar onvoorwaardelijke celstraf voor het medeplegen van de overval.

Danny N. hield aanvankelijk vol Andries alleen een lift te hebben gegeven maar volgens de rechtbank is er sprake geweest van een dermate nauwe en bewuste samenwerking dat Danny als medepleger van de overval kan worden beschouwd. In een WhatsApp gesprek tussen Andries en Danny geeft Danny aan alles te doen voor geld. “Ik ga heel ver jonge. Als jij er maar benzine der in gooit voor mij. Ik ga overal. Ik doe alles voor geld pik. Alles.” heeft hij in een spraakbericht ongeveer drie uur voor de overval naar Andries gestuurd. Zijn straf is lager omdat hij niet lijfelijk aanwezig was bij de overval. Daarnaast moet hij ook nog een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van 2 weken uitzitten.

Naast de gevangenisstraffen moeten beiden gezamenlijk een schadevergoeding van ten minste €868,65 betalen, dat bedrag wordt nog met de wettelijke rente verhoogd.

De overval

Danny N. reed op de middag van 13 december van vorig jaar samen met Andries V. naar Juwelier Dekker in Nieuwleusen. De juwelier was hier op het moment samen met een medewerkster aan het werk in de winkel, meerdere klanten waren op dat punt in de winkel aanwezig.

Rond kwart voor twee liep Andries de winkel binnen, hij had zijn hoofd en gezicht bedekt met een capuchon, zwarte pet en een zonnebril. Hij trok een wapen en schreeuwde “Allemaal op de grond of ik schiet. Ik wil de sieraden en het geld uit de kassa. Druk geen alarmknop in. Geld, geld, geld. Alles. Anders schiet ik! Los, los, maak los die kassa!”. Andries richtte het wapen op het boven lichaam en gezicht van de juwelier en bedreigde ook de andere aanwezigen. De juwelier en de medewerkster werden gedwongen om sieraden in de blauwe Albert Heijn tas te doen die Andries bij zich had.

Nadat de juwelier de sieraden in de tas had gedaan moest hij van Andries naar de kassa om daar het geld uit te pakken. Andries trapte de juwelier op zijn rechter boven been. “Ik had met 1 hand die tas vast en met de andere hand moest ik dat spul in die tas gooien. Hij stond met dat wapen en ook spullen in die tas te graaien.” zegt de juwelier drie dagen na de overval in zijn verhoor. De juwelier maakte zelf de kassa lade open. “Ik heb hem ook dat geld zelf in de tas gegooid, dat kleingeld er achteraan.” aldus de juwelier. Later bleek er in totaal 203,40 euro te zijn weggenomen uit de kassa. De buit sieraden betrof 99 horloges, kettingen en dergelijken van het merk Zinzi.

De vlucht

Na de overval liep Andries naar buiten waar Danny op dat moment langs reed, Andries stapte in de groene Hyunday Excel terwijl deze nog reed. Danny draaide linksaf het Oosteinde op en reed weg in de richting van de Vinkenbuurt.

Omstreeks kwart over drie bekeken agenten camera beelden bij de juwelier en zagen op de beelden net voor en tijdens de overval een groene sedan voor bij rijden. Op de beelden was het kenteken te zien, het voertuig stond op naam van Danny. In de systemen van de politie werd ontdekt dat Danny toen verbleef in een vakantiewoning op het bungalowpark Calluna in Ommen, dezelfde richting als waarin hij weg reed. De agenten gingen naar de vakantiewoning en troffen daar de groene sedan en Danny aan. Hij verklaard daar aan de agenten dat hij alleen iemand heeft opgehaald in Nieuwleusen en dat diegene zich nu in zijn woning in Ommen bevindt. Een arrestatieteam is omstreeks kwart over zes die avond die woning binnen gevallen en trof daar Andries aan, hij werd direct aangehouden.

In de vakantiewoning bleek Danny de sieraden te hebben verstopt in een kistje, ook had hij enkele sieraden verstopt in een vaatwasser. De bijhorende houders had Andries aanvankelijk in een prullenbak gegooid maar Danny haalde de afvalzak uit de prullenbak en bracht deze naar een stortcontainer zo’n 50 meter verderop het park. De rechtbank vindt het weg gooien van de houders wegwerken van belastend bewijsmateriaal. In de woonkamer van de vakantiewoning werd een gasalarmpistool gevonden dat sprekend op een echte revolver lijkt. Bij het wapen werden 5 bijhorende patronen gevonden. Drie en half uur na de overval zijn beide daders in hechtenis.

Beangstigend

Tijdens de overval waren meerdere mensen aanwezig in de winkel, allemaal werden ze bedreigd met het wapen. Naast de juwelier en de medewerkster waren er ook meerdere klanten in de winkel. Onder de klanten was een moeder met haar elf jarige dochter, zij waren in de winkel om een sinterklaascadeau uit te zoeken. Alle slachtoffers hebben volgens de rechtbank de overval als zeer beangstigend ervaren. Dit blijkt niet alleen uit de verklaringen achteraf maar werd ook waargenomen op de camera beelden van de winkel. Na het weg gaan van de overvallen zijn de aanwezigen zichtbaar hevig geëmotioneerd.

Volgens de rechtbank heeft het meisje autisme en zal de overval daarom extra indruk op haar maken. Haar moeder moet niet alleen zelf de gebeurtenis verwerken, maar ook haar dochter helpen om de gebeurtenis een plekje te geven. Het meisje wordt door de rechtbank als zeer kwetsbaar slachtoffer gezien, de aanwezigheid van haar tijdens de overval telt als strafverzwarend voor Andries.

Ook voor de juwelier was het een beangstigende ervaring, hij was al eerder in het verleden slachtoffer van een gewapende overval bij zijn winkel in Staphorst.