Jan Smit (75) uit Ommen benoemd tot bondsridder van de KNVB

Ommen – Jan Smit uit Ommen is vandaag benoemd tot bondsridder van de KNVB. De 75-jarige voorzitter van de Raad van Commissarissen (RVC) kreeg zijn onderscheiding uit handen van bondsvoorzitter Just Spee vanwege zijn enorme verdiensten voor de voetbalbond, laat de KNVB weten. Bij zijn afscheid, na negentien jaar, als voorzitter van Heracles Almelo in het voorjaar van 2017 benoemde de KNVB Smit al tot lid van verdienste. Tevens kreeg hij toen de erepenning van de stad Almelo en de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Bondsvoorzitter Just Spee overhandigt de onderscheiding aan Jan Smit (l.). Foto: Soccrates Images/KNVB

In september 2017 werd hij de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB. In eerste instantie zou Smit aanblijven tot het najaar van 2020, maar vanwege de onzekere tijden door COVID-19 ging hij in op het verzoek van zijn collega’s van het RVC om zich voor een korte periode opnieuw benoembaar te stellen. In september 2021 neemt hij definitief afscheid.

De voormalig deurwaarder is een bekend gezicht in Ommen, waar hij al ruim 40 jaar woont. Naast het voetbal op het hoogste niveau houdt hij zich ook met de lokale voetbal bezig, en is hij de regisseur van de fusie tussen OZC en OVC’21 tot FC Ommen.