Inloophuis SOO aan Haven Oost opent deuren, voor iedereen

OMMEN – In een voormalige bedrijfswoning aan de Haven Oost in Ommen is vanmiddag het inloophuis van de stichting Social Ontmoetingscentrum Ommen geopend. De deuren van het inloophuis staan vanaf vandaag wijd open, voor iedereen. Bijvoorbeeld voor inwoners met sociale, financiële en/of emotionele problemen. Iedereen die zin en tijd heeft kan binnenlopen voor bijvoorbeeld een praatje, een luisterend oor en advies. Maar ook voor workshops en spreekuren tot een spelletje en een film.

Meer functies

Naast inloop voor elke Ommenaar kan het inloophuis ook een functie krijgen voor diverse dagbestedingsinitiatieven. Daarnaast staat SOO open voor samenwerking met instanties zoals RIBW, WijZ, Raad en Recht, Samen Doen of GGZ-organisaties alsmede de gemeente en politie. Maar ook wil de stichting samenwerken met de wijksteunpunten in Ommen, WerkPlekPlus of bijvoorbeeld ouderencentra en het Vrijwilligerssteunpunt. Ook is er contact gezocht met de ondernemers en horecabedrijven in Ommen.

Plannen

Zo’n vierenhalf jaar geleden werd begonnen met het maken van plannen voor een algemeen inloophuis in Ommen. Er waren al wel een paar inloopplekken, maar die trekken vaak een specifieke doelgroep. Aanvankelijk had de stichting hun zinnen gezet op het voormalige pand van de Rabobank aan de Den Lagen Oordt. Maar dit pand werd eind vorig jaar verkocht aan GGZ-zorgverlener Pro Juventus.

Toen dit pand geen optie meer was heeft de gemeente afgelopen februari het pand, wat de voormalige woning naast Auto Veurink was aan de Haven West, aan de stichting aangeboden. Naast de woning is een bedrijfshal die al zo’n acht jaar in gebruik is door de Stichting Ommen voor Oekraïne. Voorlopig kan het gebouw voor twee jaar gebruikt worden. Dit in afwachting van de ontwikkeling van de nieuwbouw in dit deel van het oude havengebied.

Strippen

Toen de stichting intrek nam in het gebouw was het een grote puinhoop. Maar de vrijwilligers begonnen ‘gewoon’ met het volledig strippen van het pand aan de Haven West. De lagen oud behang van de muren, de vloerbedekking eruit, evenals de oude verrotte keuken.

Vrijwilligers

Door de immense inzet van vrijwilligers is het gebouw de afgelopen maanden totaal getransformeerd. In de ruime vierkante ‘woonkamer’ staat een grote stamtafel met vandaag wat lekkers, en daar tegenover een gezellige zithoek met een televisie. Daarachter is een open keuken, gedoneerd door De Lange Keukens, te vinden.

Verderop in het gebouw zijn meerdere ruimtes die voor verschillende activiteiten kunnen worden gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor vergaderen, maar ook voor een privégesprek met iemand, of voor workshops. Er zelfs een heuse mini bioscoop met een echte bioscoop bank, gedoneerd door iemand die ging samenwonen. Ook is er een badkamer waar mensen een douche kunnen nemen, als dat thuis niet kan.

Er is zelfs een heuse bioscoop met echte bioscoopbank.

Gedoneerd

Vrijwel alles waar men in het inloophuis tegen aan loopt is afkomstig van donatie. Zo kwam van een leegstaande kroeg uit Witharen een lading glazen. Terwijl andere woonaccessoires, behang, verf, en ook dingen zoals spelletjes, een sjoelbak en een biljarttafel doneerden. EP:Ommen doneerde een nieuwe stofzuiger en van het Oranjefonds, die dit weekend het initiatief Burendag organiseert, kreeg de stichting een bedrag voor het inrichten van de tuin.

Stichting

Afgelopen mei werd de Stichting Sociaal Ontmoetingscentrum Ommen opgezet met een ANBI status. Dit met pro deo hulp van de Notarispost Ommen. Meer vrijwilligers zijn natuurlijk altijd welkom bij de stichting. Voor informatie kan contact worden gezocht via bijvoorbeeld Facebook, of door natuurlijk even binnen te lopen. Eventuele donaties kunnen worden overgemaakt op het rekeningnummer NL05 ABNA 0822861267 ten name van SOO.