Inloophuis kan voorlopig verder met subsidie van gemeente

Ommen – Het inloophuis van de stichting Sociaal Ontmoetingscentrum Ommen (SOO) aan de Haven Oost kan voorlopig verder dankzij een subsidie van de gemeente. Het college van B&W heeft besloten om eenmalig 6.900 euro bij te dragen aan het initiatief. “Het inloophuis is een heel mooi initiatief voor mensen met een smalle beurs die toch sociaal betrokken willen zijn. Het is een mooi ontmoetingspunt hier aan de Haven. En het loopt eigenlijk boven alle verwachtingen. Binnen no-time heeft men een pand wat toch leeg stond getransformeerd”, ligt wethouder Scheele toe. Met de subsidie kan de stichting in elk geval het komende jaar verder, en kunnen bijvoorbeeld de elektriciteitskosten worden betaald.

Het inloophuis nam in september 2018 zijn intrek in een voormalige bedrijfswoning aan de Haven Oost. De deuren van het inloophuis staan wijd open voor iedereen. Bijvoorbeeld voor inwoners met sociale, financiële en/of emotionele problemen. Iedereen die zin en tijd heeft kan er binnenlopen voor bijvoorbeeld een praatje, een luisterend oor en advies. Maar ook voor workshops en spreekuren tot een spelletje en een film.

Huisvesting

De organisatie moet binnenkort wel naar een nieuwe en hopelijk definitieve huisvesting. Het huidige onderkomen zal in verband met de ontwikkeling van nieuwbouw in het oude Ommer havengebied worden gesloopt. “Dus dat betekent dat ze op zoek moeten naar alternatieven. Men heeft ook al in de openbaarheid gezegd; is een vrijkomende school geen optie. Wij hebben wat vrijkomende scholen in het vooruitzicht; in de veronderstelling dat het Kindplein West er komt”, zegt Scheele.

Het inloophuis opende in september 2018 de deuren.

Een knelpunt daarbij is nog wel de tijd. “We denken graag mee bij het zoeken naar een alternatief, en ervan uitgaand dat bijvoorbeeld het Guido de Bres vrijkomt zou dat een fantastische plek kunnen zijn. Alleen komt die pas op zijn vroegst in 2022 vrij. Daar zit dus een tijdprobleem wat we moeten overbruggen, en we willen eigenlijk het liefst in één keer een definitieve oplossing”, aldus de wethouder. “We hebben besproken om niet alles op één paard te zetten, en vooral breed te kijken in Ommen naar waar mogelijkheden zijn. De gemeenteraad heeft ook al eens geopperd om misschien op de Haven zelf te kijken, daar staat bijvoorbeeld nog de oude spuiterij.”

Plan

Het college is in gesprek geweest met het nieuwe bestuur van het inloophuis, en heeft afgesproken dat zij met een plan gaan komen voor de voortzetting. Waarin bijvoorbeeld goed zichtbaar wordt gemaakt welke activiteiten er nu zijn. “Dat plan gaat dan over de inhoudelijke activiteiten. Ze hebben al ongelofelijk veel activiteiten die ze nu al doen. Het is dus niet alleen maar voor de gezelligheid, maar er zijn ook daadwerkelijke activiteiten. Ook sociale organisaties zoals Samen Doen heeft daar een inloop”, licht Scheele toe. “Dat komt binnenkort tot ons. Dan kunnen we kijken of en welke extra ondersteuning noodzakelijk is. Bij de opstelling van het plan hebben we aangeven dat we waar gewenst is kunnen helpen. Onze welzijnsorganisatie WIJZ zal in ieder geval helpen bij het opstellen van dat plan.”