Informatie over Ommer molens sneller te vinden met QR-code

Ommen – Bezoekers van de Ommer molens kunnen voortaan nog makkelijker, en altijd, informatie vinden over de molen die zij bezoeken. Op initiatief van de Stichting de Overijsselse Molen (SOM) worden alle 65 wind- en watermolens in Overijssel voorzien van een schildje met een QR-code. Vandaag was molen Den Oord als eerste in Ommen aan de beurt. Wethouder Ko Scheele schroefde hier vanmiddag samen met Ruud Roose, bestuurslid van de SOM, het schildje met de QR-code aan de muur bij de voet van de molen.

Wethouder Ko Scheele (r.) en Ruud Roose (l.), bestuurslid van de SOM, schroeven het schildje aan de muur.

Verhaal

“Elke molen heeft een verhaal. Het is goed dat die verhalen verteld worden. Dat kan op de moderne wijze zoals met een QR-code om op website van de molens te komen”, aldus wethouder Ko Scheele vanmiddag. Het bestuur van de Stichting Ommer Molens, die drie van de vijf Ommer molens in beheer heeft, is blij met het initiatief van Stichting de Overijsselse Molen. “Ommen is een belangrijke toeristische gemeente. Het is daarom goed dat op deze wijze de toeristen alle informatie kunnen vinden over onze molens”, verteld Johan Otten, voorzitter van de Ommer molenstichting.

Het schildje met de QR-code en de naam van de molen.

Geïnformeerd

Otten bedankte vanmiddag de initiatiefnemer; de Stichting de Overijsselse Molen. Ook dankte hij de gemeente, in vorm van wethouder Scheele, voor de inzet voor het behoud van de Ommer molens. SOM-bestuurslid Roose benadrukte dat het goed is dat het publiek goed wordt geïnformeerd over hoe de molens werken, en wat er allemaal aan ‘oude technieken’ om de hoek komt kijken. “Dat levert meer interesse op in de vorm van donateurs of vrijwilligers.” schetst Roose.

QR-code

Met de QR-code kan informatie over de molen op de website van de Stichting de Overijsselse Molen worden opgevraagd. Met bijvoorbeeld een app die QR-codes kan uitlezen kan de code worden omgezet naar het adres van de bijhorende webpagina. Hier is naast informatie over bijvoorbeeld het bouwjaar van de molen, ook de geschiedenis en andere details over de molen te vinden.

De QR-code op het schildje is uit te lezen met een mobiele telefoon.

Van de vier andere molens in Ommen -molen De Lelie, de Besthmenermolen, de Konijnenbeltsmolen en de Vilsterse Molen- waren vanmiddag ook vertegenwoordigers aanwezig in het naastgelegen Streekmuseum. Hier kregen zij van de Stichting de Overijsselse Molen de schildjes voor hun respectievelijke molens uitgereikt.

De SOM gaat voor het begin van het komende toeristenseizoen alle molens in Overijssel voorzien van een schildje met een bijhorende QR-code. Voor de mensen die niet in staat zijn om de QR-code uit te lezen is alle informatie ook ‘gewoon’ online beschikbaar. Op de website www.molensinoverijssel.nl kan in de molendatabase per molen dezelfde informatie worden gevonden. Daarnaast beantwoorden de molenaars tijdens de openingstijden van de molens natuurlijk ook met alle plezier vragen van bezoekers.