Indrukwekkend herinneringsmonument Samenloop voor Hoop onthult

Karen Fuykkink (l.), Natasja Martin en Lidy Zwiers (r.)

Ommen – Een indrukwekkend monument ter herinnering aan de Samenloop voor Hoop is vanmorgen onthult op de Vechtkade. Die derde Samenloop voor Hoop in Ommen, waarbij geld werd ingezameld voor KWF Kankerbestrijding, werd afgelopen mei met groot succes gehouden. Het onderliggende thema van deze samenloop was ‘wij dragen een steentje bij’. Tijdens de Samenloop voor Hoop konden de deelnemers een steentje met zich mee dragen, en voorzien van een bijzondere boodschap of naam. Aan het einde van de loop werden de uiteindelijk 650 meegedragen steentjes verzameld. Deze steentjes, die een rode draad vormden bij de samenloop, zijn verwerkt in het ‘monument van hoop’; dat ter nagedachtenis aan mensen die er door kanker niet meer zijn.

Wethouder Ko Scheele, Karen Fuykkink (l.), Natasja Martin (r.) en burgemeester Hans Vroomen onthulde het monument.

Monument

“Het is een monument om even bij stil te staan, om mensen te herinneren”, meent Lidy Zwiers, voorzitter van de organisatie. “De stenen vertegenwoordigen de kracht om door te gaan met leven, symboliseren onze hoop en verbinden ons tijdens het bijzondere evenement dat de SamenLoop voor Hoop is”, aldus Zwiers vanmorgen. Voor de onthulling was veel belangstelling. Veel mensen vonden het steentje dat zij dit voorjaar bij zich droegen terug. “Blij dat dit zo kan. Dit is voor ons ook een moment om ons verdriet een plekje te geven. Maar ook om hier eens weer terug te komen”, zegt één van de emotionele aanwezigen. Op een plakkaat naast het anker staat de tekst: ‘Iedere steen, iets met elkaar gemeen. Verankerd in de hoop voor later. Meegenomen door het altijd stromend water.’

V.l.n.r. Karen Fuykkink, Natasja Martin achter wethouder Ko Scheele, Lidy Zwiers en burgemeester Hans Vroomen.

Burgemeester Hans Vroomen en Wethouder Ko Scheele hielpen vanmorgen mee met de onthulling van het monument. “Die stenen die samen met elkaar dat monument vormen laten zien wat in mei het thema was, ‘een steentje bijdragen’. Een steentje bijdragen zodat we in de toekomst misschien wel wat minder steentjes nodig zullen hebben”, aldus Vroomen. “Ik vind dat we heel blij mogen zijn dat het monument op deze plek staat, midden in het hart van onze stad, en daarmee midden in ons eigen hart. Daar zit ook die hoop, en die liefde.”

Intensief

Karen Fuykkink en Natasja Martin kwamen vorig september met het idee voor het monument, en brachten het tot realisering. “We zijn ontzettend trots op dit monument. Het was een heel intensief, maar ook heel prachtig project dat we met veel plezier hebben gedaan. Heel veel bedrijven hebben belangeloos meegewerkt, zonder hen hadden we dit niet kunnen realiseren”, licht Zwiers toe. “Dit monument laat zien dat er toch wel heel veel saamhorigheid is in Ommen, maar ook in de maatschappij.”

“Het begon allemaal afgelopen mei toen er 650 beschreven stenen bij ons werden ingeleverd. Deze stenen werden ingepakt en opgeslagen, terwijl het anker gemaakt werd. Deze is uit staal vervaardigd, en vervolgens behandeld en bespoten”, legt een zichtbaar geraakte Martin uit. Toen het anker klaar was werd het waterpas gelegd, zodat de steentjes erin konden worden geplaatst. “We kwamen tot de ontdekking dat er exact 324 aan de voorkant gingen, terwijl we nog 326 overhielden voor de achterkant, alsof het zo moest zijn.” Dit ging voorspoedig, waarna ze konden worden afgedekt met verschillende lagen giethars.

“Dat bleek net zoals bij een proef niet zo gemakkelijk te gaan, vooral de weersinvloeden hebben ons hier en daar wat dwars gezeten. Op een nieuwsgierige spin en pissebed na, die nog zijn terug te vinden, is de laag hars uiteindelijk toch heel mooi geworden.” Door de stenen en de hars aan een van de zijden was het anker behoorlijk zwaar geworden, maar met behulp van mankracht en een voor de gelegenheid geplaatste lier kon het toch behoorlijk soepel worden gedraaid. “Bij sommige stenen waren beide kanten beschreven, waardoor wij de moeilijke keuze moesten maken welke kant zichtbaar zou zijn”, ligt Fuykkink toe. Nadat de hars een lange tijd heeft uitgehard kon het recent op de definitieve plek op een fundering op de Vechtkade worden geplaatst.