In 2021 opnieuw geen Ommer Bissingh

Ommen – Ook in 2021 komen er geen Ommer Bissinghdagen. Dat betekent dat er voor het tweede jaar op rij noodgedwongen een streep moet door alle feestelijkheden op de woensdagen in juli en augustus. Het stichtingsbestuur van de Ommer Bissingh vindt het een te groot risico om nu zulke evenementen te organiseren.

De Ommer Bissingh is een openbaar en gratis toegankelijk evenement. Dat maakt het voor de stichting praktisch onmogelijk om bezoekers te registreren of controleren. “Om op deze manier, ongecontroleerd een grote menigte mensen bij elkaar te brengen, is ook deze zomer nog een te groot risico”, vertelt voorzitter Dick Dunnewind “De doelstelling van de Ommer Bissingh is om mensen uit de hele regio naar ons knusse centrum te trekken. Voorlopig is dat nog geen goed idee.”

Archiefbeeld van de laatste Ommer Bissingh, in 2019.

“We waren ons aan het voorbereiden op een prachtige zomer met zes woensdagen feest”, vertelt Dunnewind. “Maar na diverse bestuursvergaderingen, gesprekken met de gemeente Ommen en Horeca uit in Ommen die het muziekprogramma voor haar rekening neemt, is dit helaas de enige verantwoordelijke beslissing die het bestuur nu kan nemen.” De afgelasting geldt ook voor de opening, de jaarmarkt, de kofferbakverkopen, de palingrokerij en het blaasorkestenfestival.

Wel wil het bestuur alle inwoners van Ommen, die ideeën hebben aangedragen voor een andere invulling van de Ommer Bissingh, hartelijk bedanken. “Een aantal van de ideeën nemen we zeker mee naar volgend jaar.” Alle vrijwilligers en sponsoren zijn inmiddels ingelicht. In samenwerking met de gemeente Ommen en andere Ommer organisaties en verenigingen, waaronder de Ommer Bissingh, wordt nog gekeken over er dit najaar een alternatief programma kon worden georganiseerd. Waarbij dan ruimte is voor cultuur en sport.

Lemele

Afgelopen zondag bracht de organisatie van de Oud Hollandse markt in Lemele eenzelfde besluit naar buiten. “We schoven het zo lang mogelijk voor ons uit, maar nu dit niet langer kan, hebben we helaas moeten besluiten ook in 2021 geen Oudhollandse markten te organiseren”, schrijft de organisatie. Ondanks dat de vaccinatiecampagne op stoom begint te komen is de verwachting dat op de geplande marktdatums de 1,5 meter maatregelen nog altijd zal gelden.

De organisatie acht niet mogelijk om, zolang die afstandsregel bestaat, de markten neer te zetten zoals ze bedoeld zijn. “Een mogelijk alternatief voor die 1,5-meterregel, namelijk registreren van bezoekers en controleren op ‘gevaccineerd’ of ‘negatief getest’, is op onze markten ook niet uitvoerbaar.” De organisatie richt het vizier nu op de zomer van 2022. De hoop is om dan op 27 juli, 3 augustus, 10 augustus en 17 augustus weer feestelijke avonden te kunnen neer zetten.