Honderden scouts op stap tijdens natte jubileumeditie van Pooltochten

Ommen – Ze waren de afgelopen dagen eigenlijk niet te missen rondom Ommen. Te herkennen aan scoutinguniform, een hesje, en grote tassen liepen de ruim 200 deelnemers van de jaarlijkse Pooltochten in Ommen samen circa 6.000 kilometer. Vanaf afgelopen woensdag tot vandaag werd de jubileum editie gehouden. Een halve eeuw geleden werd de eerste Pooltocht gestart door iemand uit Groningen. Toen in de kerstvakantie, vandaar de naam Pooltocht. Decennia geleden was het toen vaak nog echt koud. Om meer publiek te trekken werd het daarna verplaatst naar de herfst.

Deze vijftigste keer werd groots gevierd. “Vorig jaar hebben we geen fysieke Pooltochten kunnen houden vanwege corona. Maar dit jaar mogen we allemaal weer bij elkaar zijn. Dat is zo gaaf om te zien!”, vertelt een enthousiaste Koen Geerlinks, kampcoördinator van de Pooltochten.

Hangmat en bivak

De Pooltochten zijn doorgaans een kamp voor scouts in de leeftijd van 11 tot maximaal 18 jaar. Ze lopen verdeeld zes verschillende hikes -ofwel tochten- van makkelijk gemarkeerd met A, tot moeilijk gemerkt met F. Ze passen dan vier dagen lang opgedane tochttechnieken toe. Elk jaar wordt de hike lastiger. De A-hikers bivakkeren de drie nachten in een tentje bij de Gilwell Ada’s Hoeve, en kennen het parcours dat ze lopen. De F-hikers worden gedropt en moeten hun hangmatje en bagage meesjouwen.

Ook het bereiden van de maaltijden varieert. De starters gebruiken campinggas, en de gevorderden maken eten boven een houtvuur. Onderweg zijn er voor de deelnemers uitdagingen zoals vlotvaren, stormbanen, kabelbanen en raadsels die moeten worden opgelost. Ondanks dat het weer, met de afgelopen dagen langdurige regenval, deze editie niet bepaald meezat hielden de deelnemers zich goed staande.

Het kampvuur warmde na een dag stappen lekker op, en door voldoende zeiltjes te spannen was er ruimte om te schuilen. Met warme chocolademelk en een goede liveband werd het kamp afgesloten bij een gezellig gezamenlijk kampvuur. Geerlinks kijkt terug op een geslaagde editie “De hikes kunnen soms best pittig zijn. Ik ben ontzettend trots op iedereen die zo heeft door gebikkeld.” Nadat alles vanmorgen werd afgebroken en ingepakt was het tijd om weer huiswaarts te keren.

Reünie

Speciaal voor dit jubileumjaar werd er eenmalig een letter verder gegaan in het alfabet. Voor oudgedienden van de Pooltochten werd de G-hike in het leven geroepen. Oud-deelnemers die nog eens samen een hike wilden lopen hadden zo een reünie. “Geweldig!”, meent deelnemer Han Dekker (58). “Ik heb direct mijn maatje gebeld waar ik 35 jaar geleden de hike ook al mee liep. Die was meteen enthousiast, en nu lopen we dus weer samen.”

De twee mannen lijken bij de reünie-hike nog even goed op elkaar afgestemd als vroeger. Toch was er wel een discussiepuntje tijdens de tocht. “Het begon tijdens de tocht opeens flink te hagelen. Ik wilde er wel doorheen lopen, maar mijn maatje wilde toch liever schuilen. Dat hebben we maar gedaan. Dat was wel beter, achteraf gezien”, lacht Dekker achteraf.