Honderden hamers tikken weer bij 45ste editie van Spelweek Ommen

Ommen – Na twee jaar afwezigheid klonken er vanmorgen weer honderden tikkende hamers in Ommen. De 45ste editie van de Spelweek Ommen kon deze laatste week van de zomervakantie eindelijk van start gaan. De openingsgroet ‘Aloha’ verraad het wellicht al wel; het thema van deze editie is Hawaï.

De spelweek vindt net als de laatste editie in 2019 plaats op het veld tussen het gemeentehuis en het Carrouselplein. Normaal een verder leeg honden uitlaatveld, maar de viervoeters zullen komende week ergens anders heen moeten. Vanaf vandaag tot en met komende vrijdag is er voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar vermaak.

Zoals altijd wordt er in de ochtenden hard getimmerd door de jeugd, om een zo mooi mogelijke hut te bouwen. Tijdens de middagen zijn er spelletjes en andere activiteiten, zoals de bosspellen morgenmiddag in het Ommerbos. Op de donderdag middag gaan de kleuters naar de kinderboerderij, en is er voor de 6 tot en met 9 jarigen een vossenjacht in het centrum. De kinderen van 10 jaar en ouder gaan die hele dag met de fiets op stap naar een verrassingsactiviteit.

Woensdag

Op de woensdagmiddag zijn de kinderen vrij, en mag er op vertoon van een weekbandje gratis worden gezwommen bij openluchtzwembad de Olde Vechte. Die avond vindt de jaarlijkse Spelweekmarkt plaats, waarbij iedereen welkom is. Kinderen kunnen dan op een kleedjesmarkt hun spulletjes verkopen, maar ook laten zien wat ze allemaal al hebben getimmerd.

Hout

Het was traditie te noemen dat als afsluiting op de vrijdagmiddag alle hutten op een bult werden geschoven, en dan onder begeleiding van de brandweer werden verbrand. Maar nieuwe veiligheidsregels maken dat dit nu en in de toekomst niet meer kan. De tonnen aan hout blijft dan ook ‘over’ aan het einde van de week. “Dus als men hout wil voor de kachel; kom dan bij ons en wellicht kunnen we wat regelen”, zegt Hans de Groot, voorzitter van de organiserende stichting.

Die stappels planken en balken werden vanmorgen door de zeer gewaardeerde leverancier langsgebracht. “We hebben zoveel hout, daar kun je wel tien jaar van stoken.” Die nieuwe regels betekenen ook dat het boven een vuur bakken van verse broodjes op de woensdagmiddag niet meer door gaat. Daarvoor in de plaats wordt er op vrijdag gezamenlijk geluncht. De Siss&Bro Bakkery zorgt dan voor allerlei lekkers.

Ook dit jaar trekt het evenement weer veel kinderen uit de basisschoolleeftijd. In de voorverkoop werden al meer dan 250 kaarten verkocht, en met de kaartverkoop van vanmorgen komt het aantal deelnemende kinderen op ruim 300. Dat vraagt natuurlijk ook veel inzet van de vrijwilligers. En bij de zogeheten ‘rode leiding’, die de kinderen bij de hutten begeleidt, zijn nog wel meer mensen welkom. “Als je je nog verveeld deze week, kom helpen”, roept De Groot op.