Honderden demonstranten lopen fakkeltocht voor ‘de vrijheid’ als protest tegen coronabeleid

Ommen – Terwijl het nieuwe kabinet haar eerste corona persconferentie gaf, begonnen enkele honderden tegenstanders van het coronabeleid vanavond met een demonstratie in Ommen. De groep demonstranten hield een zogenaamde fakkeltocht. Naast de vlammende stokken werden de deelnemers ook omhuld door andere verlichting, of liepen met lantaarns en zaklampen. De tocht werd, net als vele andere dergelijke demonstratiemarsen, door meerdere deelnemers live uitgezonden via social media.

De groep bestond uit een gemêleerd gezelschap van jong en oud. Maar ook kleine kinderen, mensen in rolstoelen en honden namen deel aan de tocht of werden meegenomen. De demonstratie begon op de Markt, waarvandaan de meute wandelend vertrok richting de Zeeheldenbuurt, De Strangen en naar de Strangeweg. Premier Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maakten ondertussen de nieuwe versoepelingen bekend.

De groep passeerde het gemeentehuis, en ging vervolgens door de Laarakkers weer richting het centrum. Daar werd een rondje gemaakt, alvorens na zo’n vierenhalf kilometer en een kleine twee uur te hebben gelopen weer uit te komen op de Markt. Een van de streamers vertelde dat er zo’n 1.000 mensen deelnamen, maar dat aantal lijkt wat overschat; naar schatting liepen er zo’n 200 à 300 mensen mee.

Verkeer moest onder andere op de Prinses Julianastraat even geduld hebben, maar de overlast bleef verder miniem.

Facebook

De tocht werd onder andere aangekondigd op Facebook en Twitter, en daar veelvuldig gedeeld. Maar ook mond-op-mond wist de actie mensen te bereiken. Bij een rondvraag bleek het merendeel niet uit Ommen te komen. Een uitgesproken organisator trad niet naar voren, en op de plek waar werd verzameld zei niemand te weten wie die rol vervuld. “Dit is een wandeltocht door mensen die klaar zijn met dit wanbeleid, en die op eigen titel een statement willen maken”, verklaard een van hen.

Volgens het bericht dat op social media rondgaat is de beweegreden achter de tocht: “Voor de vrijheid van elk mens! Voor de toekomst van onze (klein)kinderen!”. De demonstranten bleven continue in beweging, maar lieten zich wel luidruchtig horen. Luidkeels, of met megafoon werden leuzen als ‘Rutte rot op’, ‘Vrijheid. Nu’, ‘Geen QR-samenleving, geen vaccinatieplicht’ en ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur’ geschreeuwd. Kijkend naar dat laatste woord lijkt de ironie van het feit dat alles zonder enige belemmering kan worden geschreeuwd en gedaan te worden gemist.

Ook kleine kinderen werden meegenomen tijdens de tocht.

Andere deelnemers maakten hun standpunt stil duidelijk met borden en spandoeken gevuld met misinformatie. De lopers werden voor en achter begeleid door trekkers. Onderweg was er muziek, zoals Nothing Else Matters van Metallica, en They Don’t Care About Us van Michael Jackson. Nummers die natuurlijk niet toevallig werden gedraaid. Terwijl de tocht niet te missen was, bleef interactie met toeschouwers -behalve het uitdelen van flyers en een enkele automobilist die ‘wappies’ schreeuwde- uit.

Vergunning

De afgelopen weken werden al dergelijke tochten gehouden in onder meer Goor, Vriezenveen, Staphorst en Dedemsvaart. Maar vanavond was voor het eerst dat dit in Ommen gebeurde. Het was een van de vele fakkeltochten die vanavond plaatsvond in Nederland. Ook in plekken als Zandvoort, Maassluis, Ter Apel en Leeuwarden gingen mensen de straat op. De politie heeft de tocht vanavond in de gaten gehouden, maar het geheel verliep verder gemoedelijk.

De tocht valt onder de noemer demonstratie, en de samenkomst kon daarom worden toegestaan door de gemeente. “Dat is aangevraagd. Wij hebben het goedgekeurd, en een vergunning verleend”, bevestigd gemeentewoordvoerster Marije Herder desgevraagd. “Ik heb goede afspraken gemaakt met de initiatiefnemer van deze demonstratie”, schrijft burgemeester Hans Vroomen in een brief aan de gemeenteraad.