Ommen – Op 11 april 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Ommen, dit weekend 76 jaar geleden. De eerste contacten tussen de bevrijders en de achtergebleven bezetter waren vijf dagen voor de bevrijding op 6 april 1945. Toen werden verkenners in een Staghound aangevallen op de Stationsweg, en sneuvelden twee Canadezen. Op 10 april begon de bevrijding van de gemeente daadwerkelijk toen Lemele, Dalmsholte en Archem door het Canadese Manitoba-peloton werden bevrijd. Op de vroege ochtend van 11 april trok de hoofdmacht de Vecht over, en werd de gehele gemeente Ommen bevrijd van de bezetter.
In 2020 kon het jubileum van deze gebeurtenis vanwege de corona pandemie niet uitgebreid gevierd worden. Helaas zijn vanwege diezelfde pandemie de festiviteiten met publiek op 10 en 11 april ook dit jaar afgelast. Maar vergeten worden mogen deze data natuurlijk nooit. “Ter gelegenheid van de bevrijding van de gemeente Ommen op 10 en 11 april is nu wel een eigen vlag ontworpen en we hopen dat deze vlag massaal zal wapperen in het bevrijdingsweekend”, aldus bestuurslid Ronald Bakker van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid. “Elk jaar kunnen we dan deze vlaggen laten wapperen op 10 en 11 april. Maar ook op alle andere dagen waarop we gedenken of vieren kunnen we de vlaggen aan de mast steken.”
Maple leaf
De bevrijdingsvlag werd ontworpen door luitenant ter zee en veteraan Bas Bosscher. De basis is de gemeentelijke vlag van Ommen, met de diagonaal lopende witte, blauwe en gele balk. Daarop staat een wapenschild met het fakkelsymbool van het nationale comité 4 en 5 mei. Daarnaast staat de ‘maple leaf’. Het rode esdoornblad dat symbool staat voor Canada. De legertroepen van dat land waren overwegend de bevrijders van Ommen.
Begin deze maand overhandigde Bosscher de eerste vlag aan burgemeester Hans Vroomen. Vroomen sprak zijn waardering uit voor het initiatief, en hoopt dat de vlaggen tot in de lengte van jaren in Ommen zullen wapperen. “Ik zal deze vlag met genoegen hijsen en hoop en verwacht dat ook dat de inwoners van onze gemeente dat massaal gaan doen op 10 en 11 april.” Op 6 april, tijdens de herdenking van het sneuvelen van de Canadese verkenners op de Stationsweg, werd de vlag voor het eerst ‘officieel’ gehesen.
Succes…
De Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid was blij verrast dat zoveel inwoners de bevrijding een gezicht wilden geven met de bevrijdingsvlag, en een exemplaar bestelden. De vlag werd in drie formaten aangeboden, en kon online worden besteld. Dat liep in het begin zo hard dat twee weken terug een extra bestelling werd gedaan bij de leverancier. Ook deze vlaggen raakten uitverkocht. De stichting betreurt het dat niet aan de enorme vraag van met name de laatste week kon worden voldaan. Wel wordt dank uitsproken richting Mooi Creatie en met name Ineke Bosch voor de enorme inzet, om toch tijdig zo veel mogelijk vlaggen in Ommen te krijgen.
Wie geen exemplaar kon bemachtigen en toch wil ‘vlaggen’, kan de achterpagina van het Ommer Nieuws van deze week achter een raam hangen; daarop is de vlag paginagroot verspreid. De nationale driekleur kan natuurlijk ook worden gehesen, maar daarvoor gelden wel de bijhorende regels. De Nederlandse vlag gaat op 5 mei, de nationale Bevrijdingsdag, voor. Maar indien de mogelijkheid bestaat om met beide te vlaggen is dat welkom.
… maar zeldzaam
De vlaggen werden kosteloos beschikbaar gesteld om te wapperen op overheidsgebouwen, en bij alle scholen en kerken in de gemeente. De vrijwilligers van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid gingen een week geleden op pad om de circa 200 vlaggen te bezorgen. Vanaf vandaag tot en met komende maandag wordt iedereen opgeroepen om de gehele dag te vlaggen. De vlag is vandaag dan ook op diverse plekken te zien: zoals bij ondernemers, het gemeentehuis en het DOEK. En naast de kerken en scholen, bijvoorbeeld ook bij de uiteinden van de Hardenbergerweg en in de Alteveer. Bij woningen is de vlag in ieder geval vandaag een aanzienlijk zeldzamere verschijning.
2022
De Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid is nog in gesprek met diverse instanties om te kijken of en wat nog doorgang kan vinden in 2021, wat in het geheel wordt afgelast en wat eventueel in 2022 kan worden georganiseerd. De mogelijkheid bestaat dat grote evenementen weer kunnen worden doorgeschoven; nu naar 2022. De Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid maakt hier later meer bekend over. Evenals over hoe de vlaggenactie volgend jaar eventueel een passend vervolg krijgt.