Hondenspeelbos in Lemele walhalla voor viervoeters

Lemele – Een waar walhalla voor viervoeters uit Lemele en omgeving. Dat is het nieuwe hondenspeelbos in Lemele. Het waren initiatiefnemer René van der Linde en zijn hond Moos die aan de basis van de komst van het speelbos stonden. “Moos is de hond die mijn vrouw Janneke en ik twee jaar geleden kregen”, zegt Van der Linde. “Het is een Westpointer, maar eigenlijk een straathond die onze dochter Leah op Curaçao heeft verzorgd nadat ze in een doos op een voetbalveld was gevonden, naast haar dode moeder.” De viervoeter is speels, maar heeft ook een pittig karakter en moet door haar afkomst goed begeleid worden.

Moos aan de lijn bij Leah van der Linde.

“Alhoewel we in Lemele veel ruimte en mooie natuur hebben om te wandelen met de hond, zijn er geen plekken waar de honden vrij kunnen rennen en leren omgaan met elkaar. Met aangelijnde honden merkten we dat er toch snel agressie ontstaat met betrekking tot dominantie. Bij de hondenlessen zagen we dat on-aangelijnde honden over het algemeen zelf de hiërarchie bepalen en er snel een natuurlijke balans ontstaat. Met bovenstaande wetenschap zijn we op zoek gegaan naar een geschikte plek voor een hondenspeelbos in Lemele”, herinnert Van der Linde zich.

Zaal Dijk

Een terrein werd al snel gevonden, en wel bij de buurmannen van Van der Linde. Een dichtgegroeid bosperceel van circa een hectare groot tussen de Ledeboerweg, Lage Esweg en Dennenhoeksweg/Reefhuisweg kon voor een gering bedrag worden gehuurd bij de gebroeders Stoeten. Na een enquête onder 65 hondenbezitters bleek er genoeg animo voor het burgerinitiatief. Na veel gesoebat werd de gemeente Ommen overtuigd om een bedrag van 7.000 euro beschikbaar te stellen. Daarmee kon het terrein schuin tegenover Zaal Dijk onder andere helemaal omheint worden, zodat honden niet pardoes het bos uit kunnen rennen.

Om het verwilderde terrein te transformeren werd de verbinding gelegd met het leerbedrijf Forest Projects van de opleiding Bos- en natuurbeheer van het Zone.College uit Zwolle; het vroegere De Groene Welle. De corona zorgde voor wat vertraging, maar dit voorjaar kwamen acht leerlingen, acht dagen lang de mouwen op stropen. Het bosperceel werd flink uitgedund, en weer goed toegankelijk gemaakt. Vrijwilligers maakten met het snoeihout een takkenwal aan de kant van de Lage Esweg, en aan de andere zijden werd gaaswerk geplaatst. Ook Fokkert Lemele hielp mee om het terrein om te vormen tot een uitdagend speelterrein voor viervoeters.

Netjes

Op de hoek van de Ledeboerweg en de Lage Esweg is de ingang, waar de honden en hun baasjes veilig het speelbos in en uit kunnen. Door valhekken in twee richtingen hoeven de honden bij komst of vertrek elkaar niet tegen te komen. De entree is daar ook niet in de buurt van omwonenden, zodat zij zo weinig mogelijk hinder zullen ondervinden. Naast de entree staan houten bordjes met de ingebrande spelregels van het bos, en een groot staand naambord met het opschrift ‘Hondenspeelbos Lemele’. Paden zijn gemaakt met houtsnippers en omzoomd door boomstammetjes. En her en der staan ‘boombanken’ waarop de baasjes aangenaam kunnen verpozen.

Om ervoor te zorgen dat het hondenspeelbos netjes blijft dragen de Vrienden van het hondenspeelbos jaarlijks een bedrag van 10 euro bij als een soort contributie. Bij toerbeurt ontdoen zij de paden van ‘vergeten’ hondenpoep. En met de contributie kan de automaat met poepzakjes gevuld blijven.

De gebroeders Stoeten, eigenaren van het terrein, mochten de officiële opening verrichten door een hondenlijn door te knippen. Wethouder Bart Jaspers Faijer en René van der Linde (r.) kijken toe.

Hondenlijn

Het paradijs voor honden werd gisteren officieel geopend. Van der Linde bedankte de mensen die de realisatie mogelijk maakten, terwijl Moos en een viertaal maatjes waar zij goed mee overweg kan rondjes renden. In plaats van een lintje knipten de gebroeders Stoeten een hondenlijn door. Hondengedragsdeskundige Fieke Offringa uit Heino gaf uitleg over het vertoonde gedrag van de honden. Zij zal in de toekomst vaker tips geven aan bezoekers van het speelbos. “We zijn van mening dat het ‘Hondenspeelbos Lemele’ een verrijking is voor ons dorp Lemele en hopen dat de honden en de hondenbezitters er met veel plezier gebruik van gaan maken”, besluiten Janneke Gerrits en René van der Linde.

Moos