Historische ‘De Darde Klokke’ voortaan online zichtbaar op OudOmmen.nl

Ommen – Op de website OudOmmen.nl is vanaf nu ook het Ommer historische tijdschrift De Darde Klokke te zien en te lezen. Het gaat om alle 228 nummers van de sinds 1954 uitgegeven kwartaaluitgave over de geschiedenis van Ommen en omgeving. Via de zoekmachine op de website zijn alle gevraagde onderwerpen terug te vinden. Alleen de vier laatste nummers verschijnen telkens later omdat die alleen voorbehouden zijn aan de abonnees van De Darde Klokke.

Toegankelijk

De afgelopen maanden is veel werk verzet met het digitaliseren en publiceren van de originele exemplaren op de beeldbank. “We willen met OudOmmen.nl graag interessante geschiedenis voor iedereen toegankelijk maken. Dat ligt in de lijn met de doelstelling van onze stichting”, aldus Tjeerd de Leeuw van de Stichting OudOmmen.nl. “De Darde Klokke levert met hun tijdschrift een belangrijke bijdrage aan de historie van Ommen. Met de vele artikelen en afbeeldingen die al op de website te zien zijn zorgt de nieuwste toevoeging voor een uitgebreid naslagwerk. Interessante aanvullingen zijn ook met name de artikelen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Vooral ook interessant omdat 2020 in het teken staat van 75 jaar bevrijding”.

Eerste nummer

Het eerste (proef-)nummer van het tijdschrift ‘De Darde Klokke’ verscheen in januari 1954, en werd aangekondigd met de aankondiging in het dialect: “’t Maondblad uut egeven deur de Gemienschop van Oll ‘0mmer, verschient veurlopig zes keer in ’t jaor.”  Gevolgd door: “Leed’n van de Gemienschop kriegt dit blaaggien veur niks. Belangstellenden könt veur ’n daalder in ’t jaor, in beparkte maote, op anvraoge ’n abonnement krieg’n. Advertenties wordt niet op ‘e nummen. De inhold van dit blaaggien wordt uutslutend deur de samenstellers bepaold. Beroep is niet meugelijk. An schrieverijje met aandere kraanten wördt niet mee e daon.”

In het eerste nummer was ook een uitgebreide beschrijving van (samengevat) ‘Begunsel’: “Wi’j geleuft daw dat begunsel niet better kunt umschrieven dan met het woord ‘Gemienschopszin’. Ons Ommer volk ef altied een stark ontwikkeld gevuul veur de gemienschappelijke verantwoordelijkheid van de mensen veur mekare ehad.” en doel: “Ommen te dien’n. Ommen veuruut te brengen. Ons doel is Ommen!” Het laatste nummer van de eerste serie werd uitgegeven in oktober 1962 en afgesloten met het artikel “’n Boerenbrullefte” eindigend met “’t volgend maol wieder.”

Nieuwe start

In 1971 wordt een nieuwe start gemaakt met de uitgave van De Darde Klokke. Vanaf toen ook voor het eerst met een nummering. Omdat Oll Ommer een hernieuwde start van De Darde Klokke financieel een te groot risico vond nam daarom Dieks Makkinga het initiatief ‘voor eigen rekening en risico’. Zijn broer Martend Makkinga was altijd goed voor interessante artikelen en ook ‘gastschrijvers’ vulden regelmatig de kolommen. Frouwke Doezeman-Makkinga, de dochter van Dieks verzorgde het typewerk en leverde regelmatig gedichtjes in het dialect.

Bijna vanaf het begin zijn ook Albert van de Vegt en Harry Woertink bij De Darde Klokke betrokken. Toen in 1997 de historische vereniging werd opgericht bleef De Darde Klokke zelfstandig om later als stichting verder door te gaan. Tot aan vandaag de dag verschijnt het tijdschrift om de drie maanden en is verantwoordelijk voor de verslaglegging van een belangrijk deel van de geschiedenis van de regio Ommen, gezien vanuit de ogen en oren van diverse Ommer en Ommenaren.