Historisch rijwielmuseum Ommen weer open op nieuwe locatie

Ommen – Het Historisch rijwielmuseum Ommen is weer open. Tot vreugde van de vrijwilligers opende museummedewerker Arie Broekmaat vanmorgen de deuren van het museum. Het fietsmuseum moest eind september vorig jaar zijn biezen pakken in de Brugstraat in Ommen. Maar gelukkig werd even verderop aan dezelfde straat een nieuwe locatie gevonden in het voormalige Hema-pand.

Daar is nu veel meer ruimte voor de circa 120 historische fietsen die er zijn uitgestald. Door de coronapandemie en de bijhorende maatregelen moest de opening nog even worden uitgesteld, maar vandaag was het zover. Om aan alle maatregelen te voldoen zijn in het museum looproutes aangebracht, en moet er anderhalve meter afstand in acht worden genomen.

Blij

In verband met de hernieuwde opening hadden de museumvrijwilligers zich in historische kleding gestoken. “We zijn blij met de opening op deze nieuwe locatie”, zegt Gerrit Voort, de voorzitter van de nieuw opgerichte stichting Historisch Rijwielmuseum Ommen. “Onze vrijwilligers wilden graag weer aan de slag en ook het publiek is lang op de proef gesteld. Een blik op deze historische fietsen geeft ook vaak een blik van herkenning. Het gaat om fietsen vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw, maar ook jongere vaak unieke exemplaren zitten in onze collectie.”

Ter gelegenheid van de heropening waren de museumvrijwilligers in historische kleding gestoken. Foto: Harry Woertink.

Stichting

Waar het fietsmuseum tot voor kort nog anders de vleugels van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO) viel, staat het nu als stichting op eigen benen. Dit om slagvaardiger te zijn, aldus Voort, die aangeeft dat er goede contacten zijn met het CCO, vooral ook waar het gaat om de historische kleding. Over de tijdelijke locatie zegt Voort: “We mogen tot 1 oktober van dit jaar gebruik maken van dit pand. Voor de periode hierna zijn we nog op zoek naar een mooie locatie in het centrum.” Naast Gerrit Voort bestaat het stichtingsbestuur verder uit secretaris Evert Nijkamp, penningmeester George Doorn, Dineke Broekmaat en Anton Wolters.

Belangstelling

Direct na de opening vanmorgen om klokslag 11 uur was er al veel belangstelling. “Vorig jaar hebben we in vijf maanden 5000 duizend bezoekers geteld. Het publiek dat toch al in Ommen slentert wil graag vermaakt worden. Bij ons in het museum kan dat. We vragen ook geen entree, maar de bezoekers mogen een donatie doen voor de instandhouding van het museum”, aldus Dineke Broekmaat, die aangeeft dat er altijd nog plek is voor nieuwe vrijwilligers. Aan de hand van een rooster worden zij ingeschakeld om bezoekers te ontvangen in het museum.

De afgelopen periode kreeg het museum tal van fietsen geschonken, die het weer restaureerde. Een handigheid die vrijwilliger Arie Broekmaat onder de knie heeft. De historische rijwielen staan pontificaal in het museum te pronken. Ook de herinnering van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog wordt met historische fietsen van soldaten uit die tijd in herinnering gebracht. Verder zijn er voorwerpen als carbidlampen, belastingplaatjes, fietsen met hulpmotor zoals de solex, kinderfietsen en driewielers.

Het Historisch rijwielmuseum Ommen is van woensdag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 17:00 geopend, op dinsdag en zaterdag is dat vanaf 11:00.