Historisch Rijwielmuseum Ommen op zoek naar vaste locatie

Ommen – Gedeputeerde Roy de Witte (CDA) heeft vandaag een bezoek gebracht aan het Historisch Rijwielmuseum in Ommen. Dat deed hij samen met het uit Ommen afkomstige statenlid Jan Westert (ChristenUnie). Beiden werden rondgeleid door de vrijwilligers van het museum. Aanleiding van het bezoek was de noodkreet van het museumbestuur, om financieel geholpen te worden bij het uitkijken naar een nieuwe locatie voor het rijwielmuseum.

De gedeputeerde deed tijdens het bezoek de toezegging zich hard te willen maken voor de plannen van het museumbestuur, en daar dan ook graag een steentje aan te willen bijdragen. Om welk bedrag het dan gaat kon de gedeputeerde nog niet zeggen. Ook het gemeentebestuur van Ommen wil de gedeputeerde bij de plannen betrekken.

Gedeputerde Roy de Witte (met sjaal) krijgt uitleg over het Ommer rijwielmuseum van vrijwilliger Dineke Broekmaat. Verder vanaf rechts penningmeester Georg Doorn, museumvoorzitter Gerrit Voort en statenlid Jan Westert. Foto: Harry Woertink

Centrum

Het rijwielmuseum zit nu in het voormalige HEMA-pand aan de Brugstraat, maar moet vanwege nieuwbouwplannen op deze locatie binnenkort verkassen. Als het aan het museumbestuur ligt wordt bij verhuizing gekozen voor een vaste locatie in het centrum van Ommen. De eventuele mogelijkheden van aankoop van een (winkel)pand wordt door het museumbestuur niet uitgesloten.

“Ons museum is in vijf jaar uitgegroeid tot een prachtig museum. We komen dit jaar aan 10.000 bezoekers. Daarom willen we ons bestaansrecht verder verstevigen”, aldus Gerrit Voort, voorzitter van de stichting Historisch Rijwielmuseum Ommen. Voort legde aan de gedeputeerde uit dat het museum de ontwikkeling van de fiets laat zien tussen 1900 en 1960. “We vertellen verhalen, maar horen ze ook van onze bezoekers. Wij zijn er trots op dat we met onze vrijwilligers en zonder enige financiële steun dit hebben kunnen opzetten.”

Foto: Harry Woertink

Helpende hand

Gedeputeerd Roy de Witte heeft cultuur in zijn portefeuille, en benadrukte dat de provincie graag bereid is om de helpende hand uit te steken. “Wat ik hier zie en ook hoor, dan voldoen jullie helemaal aan wat we als provincie graag beogen. En dat is het doorvertellen van het verhaal. Met jullie vrijwilligers zie ik dat jullie dat doen. De fiets is in de loop der jaren een belangrijk stuk cultuur voor ons geworden. Als erfgoed willen we dat graag bewaren en doorgeven”, aldus de gedeputeerde.

Toekomst

Na het bezoek van de gedeputeerde De Witte en statenlid Westert liet voorzitter Voort weten erg blij te zijn met de positieve opstelling van de provinciaal bestuurder, en verder te zullen werken aan de toekomstplannen van het museum. “Het geeft ons voldoende handvatten om verder aan de slag te gaan. We hebben kunnen overtuigen dat ons museum voldoende bestaansrecht heeft. We hopen ook financiële steun te krijgen van de gemeente. De wethouder zegt dat hij ons wel wil steunen, maar dat we eerst een onderkomen moeten hebben. Maar dat is moeilijk als je geen hypotheek kan krijgen als stichting. Wij werken al vijf jaar zonder enige steun of subsidie van de gemeente.”

Het Historisch Rijwielmuseum Ommen is een initiatief van een groep enthousiaste vrijwilligers, met als hobby het verzamelen van historische fietsen. Ook fietsverzamelobjecten en historische kleding maken onderdeel uit van het rijwielmuseum.

Met dank aan Harry Woertink.