Historisch Museum Ommen geopend; publiek vanaf 5 april welkom

Ommen – Na twee jaar bouwen en inrichten was het vandaag eindelijk zover dat het vernieuwde historisch museum van Ommen officieel in gebruik kon worden genomen. Eerder bekend als ‘Oudheidkamer’ en ‘Streekmuseum’ gaat het nieuwe museum verder onder de naam ‘Historisch Museum Ommen’.

Met een welgemikte worp met een bal, voorzien van de kleuren van Ommen, werd het museum geopend.

Wethouder Ko Scheele had vanmorgen de eer om de officiële openingshandeling te verrichten. Als wethouder financiën stond Scheele mede aan de wieg van het nieuwe museum. De officiële openstelling van het museum was bovendien voor Scheele de laatste plichtpleging, omdat hij na vandaag afzwaaide als wethouder.

Canon van Ommen

Bij zijn komst in 2010 als wethouder was Scheele al op de hoogte van uitbreidingsplannen voor het museum. In zijn beginjaren had hij de historische vereniging aangezet tot het maken in boekvorm van de Canon van Ommen. Dezelfde Canon is nu het thema van de vaste expositie van het museum: het beleven van de geschiedenis van Ommen, van prehistorie tot heden. “De cirkel is rond”, aldus Scheele tijdens de opening in het museum die werd bijgewoond door museumvrijwilligers en sponsoren.

Volgens Scheelde had het oude museum eerder wat weg van een pakhuis, maar vanaf nu is sprake van een mooi en overzichtelijk museum in een passende nieuwbouw. De wethouder deed een oproep aan het museum om de Ommer geschiedenis ook naar buiten uit te dragen. Omdat Scheele begaan is met de geschiedenis vindt hij het jammer dat het niet gelukt is om het Van Raaltehuis voor Ommen te behouden. Daarom was hij blij dat in het vernieuwde museum ook een vitrine is ingericht over de kerkgeschiedenis van de Ommer dominee A.C. van Raalte.

Opgeruimd

Om van pakhuis naar museum te keren moest veel museummateriaal opgeruimd worden. Opvallendst daarbij zijn toch wel het niet terugkeren van de zitbank buiten met de gevelstenen van de vroegere Friesendorp-Walravenwoning, en het oude smeedijzeren NS-spoorwisselblok. Ook was er geen plek meer te vinden voor het eeuwenoude weefgetouw. Nieuw en opvallend in het museum zijn de vele mooie glazen vitrines, waar een deel van aangeschaft kon worden dankzij financiële bijdragen van sponsoren. De klederdrachten hebben in de vernieuwde opstelling meer aandacht en ruimte gekregen.

Publiek

Het Historisch Museum Ommen is vanaf dinsdag 5 april geopend voor inwoners en toeristen. Vanaf die datum zijn de openingstijden van dinsdag tot en met zaterdag tot en met 1 juni van 13:00 tot 17:00; en ook tussen 1 september tot de kerst worden die tijden aangehouden. In het hoogseizoen van 1 juni tot 1 september is het museum geopend van 10:00 tot 17:00, het museum is dan ook op de zondagmiddag geopend.

Het komend seizoen wil het museum eerst ervaren hoeveel bezoekers er komen, en aan de hand daarvan de openingstijden eventueel bijstellen. Dit heeft ook te maken met het Toeristisch Informatie Punt (TIP), dat in het museum onderdak krijgt.

Met dank aan Harry Woertink en OudOmmen.nl. Op die website is de serie ‘Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw’ te vinden, waar in verschillende afleveringen de totstandkoming van het museum wordt beschreven.