Herdenken en vieren met boek en app met oorlogsverhalen uit Ommen

Ommen – Vele bijeenkomsten en activiteiten die de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid op de agenda had staan om te vieren, herdenken en gedenken, kunnen door de coronacrisis de komende periode niet doorgaan. Hoe er later alsnog herdacht gaat worden zal het stichting bestuur later bekend maken. Wat in de tussentijd wel doorgang heeft kunnen vinden is de ontwikkeling van de app ‘75 jaar Bevrijding-Ommen’ en het uitgeven van een naslagwerk over de gevallenen in Ommen in de oorlogsperiode.

App

De app van Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid wordt deze week gelanceerd. In de app zijn veel verhalen te vinden over historische plekken in de gemeente Ommen, in relatie met de Tweede Wereldoorlog. De geschreven informatie wordt ondersteund door foto’s en links naar extra informatie, en plaatsaanduidingen op een plattegrond. In de app zijn ook routes te vinden die men kan wandelen, fietsen of met de auto kan rijden. De app met de naam ‘75 jaar Bevrijding-Ommen’ is gratis te downloaden voor Android en iOS. Op de website www.ommen75jaarvrijheid.nl komt binnenkort een uitgebreide handleiding over het gebruik van de app. De app blijft ook na 2020 online.

In de app zijn ook routes te vinden die men kan wandelen, fietsen of met de auto kan rijden.

Boek ‘Ommen in oorlog’

Speciaal voor alle leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Ommen is een herdenkingsboek gemaakt. Persoonlijke verhalen over alle omgekomen Ommenaren en bevrijders van de gemeente tijdens oorlogsjaren 1940-1945 worden hierin verteld. Na de meivakantie krijgen de leerlingen dit naslagwerk uitgereikt.

Vanaf half mei zal het boek ook in beperkte oplage te koop zijn. Alle informatie over de verkoopprijs en de plaatsen waar het boek te koop zal zijn, wordt op 29 april bekend gemaakt.