HEMA in Ommen gekozen als beste van Nederland, “We hebben dit met z’n allen gedaan”

Ommen – De HEMA in Ommen heeft de winkelwedstrijd 2021-2022 gewonnen, en is daarmee het beste HEMA-franchise filiaal van Nederland. Het concern achter de keten met bijna 800 vestigingen reikt jaarlijks prijzen uit onder de eigen vestigingen, en ook onder franchisenemers. De winkel in Ommen wist die laatstgenoemde in de wacht te slepen. Het warenhuis aan de Varsenerstraat versloeg daarmee de ruim 270 andere franchise winkels in Nederland.

De uitslag is gebaseerd op een beoordeling door de directie van het concern. Die kijkt daarbij naar verschillende criteria, zoals onder meer de klantvriendelijkheid en winkeluitstraling. Maar ook naar hoe bijvoorbeeld met seizoen relevante evenementen als Sinterklaas en Kerst wordt omgegaan, en hoe de presentaties in de winkel er dan uit zien. De omzetindex van een filiaal wordt eveneens bekeken. Uiteindelijk wist de winkel in Ommen de meeste punten te verkrijgen.

Bij de wedstrijd hoorden ook bijzondere opdrachten. Bedrijfsleider Gert Smilde besloot met een drone dóór de winkel te vliegen, en daarmee een filmpje te maken van de winkel. Dit gaf een perfecte weergave van de winkel, en werd als zeer verrassend gezien. Afgelopen vrijdag 11 februari zou er zogenaamd een tweede beoordelingsronde worden gemaakt, maar het winkelpersoneel en de eigenaren werden in plaats daarvan verrast met de winst.

Een deel van de directie kwam de prijs uitreiken aan de familie Ten Hertog, de franchisenemers van de HEMA in Ommen. Een trofee en een plakkaat werden daarbij overhandigd, en worden inmiddels fier tentoongesteld bij de kassa. “We zijn ongelooflijk trots”, zegt Herman ten Hertog. “Het is een hele eer, die nog lang in ons hoofd zal blijven hangen. Het gehele team heeft hier een aandeel in. We zijn best hecht en dat maakt samenwerken en scoren mogelijk. We hebben dit met z’n allen gedaan, iedereen verdient hiervoor een groot compliment”, benadrukt Ten Hertog.

Onder meer de uitstraling van het Ommer filiaal werd door de beoordelaars geroemd. “Door de verhuizing van de Brugstraat naar de Varsenerstraat is dit vele malen verbeterd. Dit wordt door klanten uit Ommen, maar ook vooral door toeristen opgemerkt. Zinnen als ‘wat een mooie, ruime en vooral nette Hema’, horen we best vaak”, reageert Smilde trots. Het is vooral de voortdurende inzet tijdens de afgelopen periode die veel lof krijgt van de klanten uit Ommen. “Vorig jaar met de lockdown hebben we heel veel bij mensen thuisbezorgd. Dat waarderen klanten toch heel erg”, vult Ten Hertog aan.

In het verleden is de HEMA in Ommen wel vaker hoog geëindigd bij winkelwedstrijden, maar nog niet eerder op de hoogste trede van het podium. Normaal gesproken wordt de prijs uitgereikt op een feestelijke avond, waarbij alle genomineerden uitgenodigd worden. Maar net als bij zoveel, gooide corona hierbij roet in het eten.

De bekende ondernemer en het winkelpersoneel ontvangen (online) vele felicitaties. En ook het gemeentebestuur is trots op de erkenning van de Ommer winkel. Wethouder Bart Jaspers Faijer bracht gisteren met een bloemetje de felicitaties vanuit de gemeente over. “Bijna elke binnenstad heeft wel één of zelfs meerdere HEMA-filialen, maar in Ommen hebben we nu dus de beste. En een flinke prestatie van zowel familie Ten Hertog als het gehele HEMA-team dat ze dit bereikt hebben. Een centrumondernemer om als gemeente trots op te zijn”, aldus Jaspers Faijer.

Appeltaart

Alle medewerkers van de winkel ontvangen als beloning een bioscoopbon en een waardebon. Maar het feest is niet alleen voor het winkelteam; ook de klanten delen deze week mee in de prijs. Want klanten die op donderdag 17 februari, vrijdag 18 februari en zaterdag 19 februari een appeltaart komen kopen, betalen in plaats van normaal 5,50 euro dan slechts 3 euro. Slagroom mag natuurlijk niet gemist worden bij een stukje appeltaart, dus krijgen de klanten er kosteloos een bus slagroom ter waarde van 2,25 euro bij.