Hellendoorn Rally na jaren weer terug in Ommen

GIETHMEN – Een wedstrijdonderdeel van de Hellendoorn Rally is vandaag sinds jaren weer voor het eerst verreden binnen de gemeente Ommen. Eind vorige eeuw deed de Hellendoorn Rally voor het laatst de gemeente aan. Dit toen tijdens de klassementsproef genaamd Lemele. Er werd toen gestart op de Kerkweg in Lemele waarna de auto’s via allerlei omwegen de Lemelerberg over gingen om uit te komen op het parcours dat vandaag werd verreden. De klassementsproef heet dit jaar tijdens de 37e editie van de rally, net zoals toen, Lemele. Desondanks wordt het parcours vandaag volledig in Giethmen verreden.

Coureur Roland Paulsen met navigator Freddy Pedersen, beide Denen, in een Toyota Corolla WRC.

Laatste deel

Met een totale afstand van 5,8 kilometer wordt er in de moderne variant aanzienlijk minder gereden dan dat ruim twintig jaar geleden gebeurde. Het parcours van vandaag is grotendeels het laatste deel van de proef van eind vorige eeuw. Toen kwamen de auto’s via de Oude Raalterweg vanaf de Lemelerberg en gingen via de Dalmsholterweg de Oude Hammerweg op om vervolgens op de Koedijk te finishen.

Bestuurder Nick den Braber met Daniel Franken als navigator in een Impreza 555.

Rondkoers

Vandaag startte deelnemers twee keer op diezelfde Dalmsholterweg en reden, al zij het in de andere richting, via deze weg de Oude Hammerweg op. Na een stukje op de Oude Hammerweg gingen de coureurs linksaf de Holtkampweg op om weer bij de start uit te komen om daar weer linksaf de Dalmsholterweg op te gaan. En dit vervolgens nog een keer, een zogeheten rondkoers. Dit betekende dat alle auto’s voor de toeschouwers langs de Dalmsholterweg en Oude Hammerweg drie keer langs kwamen. Na het derde rondje gingen de piloten rechtdoor bij de Holtkampweg om iets verderop rechtsaf de Koedijk op te gaan en daar verderop te finishen.

Sommige toeschouwers zochten het wat hoger op.

Hermen Kobus

De Hellendoorn Rally werd gewonnen door Hermen Kobus. Hij legde samen met zijn navigator Erik de Wild de 15 klassementsproeven af in een tijd van 1 uur 29 minuten en 21,3 seconden. Bob de Jong eindigde als tweede met Melissa Debackere op de derde plek.

Op een klein ongeval tussen beide starts door verliep de rally in Ommen vandaag zonder problemen.