Haven West gaat toekomst in als Möl’nhoek

Ommen – De woonwijk Haven West, gelegen tussen de Haven West, Schurinkstraat en Strangeweg, heet voortaan Möl’nhoek. De nieuwe naamgeving is een eerbetoon aan korenmolen De Lelie. De kenmerkende korenmolen werd in 1846 gebouwd in het gebied waar nu de woonwijk staat, en is erdoor omringd. De nieuwe naam voor de wijk lag al langer in het vooruitzicht. In 2013 werd er al over gesproken met de gemeente. Maar het leek de gemeente toen verstandiger de nieuwe naam pas door te voeren na afronding van de laatste nieuwbouwwoningen.

In alle communicatie en promotiemateriaal zoals verkoopbrochures werd immers al gesproken over ‘Haven West’. Tijdens de bouw werden de straten al wel vernoemd naar onderdelen van de molen. De ‘Wieken’, ‘Bonkelaar’, ‘Stelling’ en het ‘Kruiwerk’ monden uit op de ‘Korenmolen’. Maar volgens Johan Willemsen kwam het idee weer op tafel nu de afronding van de woonwijk nadert.

De haven van het Ommerkanaal in 1960, met op de achtergrond molen De Lelie. Foto: OudOmmen.nl

Haven West

De naam Haven West draagt het gebied omdat het vroeger de westelijke kade van de haven van het Ommerkanaal was. Historisch gezien is het havengebied het oudste industriegebied van Ommen. Het Ommerkanaal werd gegraven in de jaren 1865/1866 als zijkanaal van de Dedemsvaart. Rondom de haven ontstond veel bedrijvigheid. Maar de haven heeft echter nooit een rol van betekenis gespeeld in de Ommer economie, en werd gedempt in 1965. In de huidige situatie is vorm van de gedempte haven nog zichtbaar tussen de straten Haven Oost en Haven West.

Molenbiotoop

Na zeven jaar bouwen is de afronding van de nieuwe woonwijk in zicht. Recent werd de vlag gehesen voor het behalen van het hoogste punt van appartementencomplex ‘Kop van West’. Het gebouw, gelegen op de hoek van de Schurinkstraat en de Strangeweg, bestaat uit een mix van dertien appartementen en zes stadswoningen. Met de uiteindelijke oplevering die begin volgend jaar wordt verwacht zal dan niet alleen dat gebouw worden afgerond, maar de gehele wijk.

De binnenstedelijke herontwikkeling telt dan in totaal nieuwe 99 woningen die zijn gebouwd door Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. Tekenend voor de wijk is de verscheidenheid in woningtypes met sociale huurwoningen, rijwoningen, twee-onder-een kapwoningen en het nu in aanbouw zijnde appartementencomplex. Tijdens de bouw werd telkens rekening gehouden met de hoogtes van de molenbiotoop die voor De Lelie van toepassing is.

Oldeman en Wolters

Nu de woonwijk nagenoeg klaar is vonden Harry Oldeman en Anton Wolters het tijd om afscheid te nemen van de naam ‘Haven West’, vooral ook omdat de naam ‘Haven’ geen recht meer doet aan het betreffende gebied. Oldeman is de zoon van de vroegere molenaarsfamilie Oldeman, en Wolters de huidige molenaar van molen De Lelie. De naam ‘Molenhoek’ -of in het Ommer dialect ‘Möl’nhoek’- zou beter passen, en bovendien nog eens de waarde van het cultureel erfgoed benadrukken. Verder werd als motivatie richting gemeente aangegeven dat de nieuwe naamgeving niet alleen het gebied beter herkenbaar maakt, maar ook warme gevoelens oproept bij Ommenaren.

v.l.n.r. Johan Willemsen, molenaar Anton Wolters en wethouder Leo Bongers bij één van de nieuwe borden aan het begin van het Molenpad, met links een glimp van molen De Lelie.

Naambord

De gemeente kon zich prima vinden in het voorstel voor de nieuwe naamgeving. De woonwijk krijgt dan nu ook officieel de naam Möl’nhoek. Wethouder Leo Bongers onthulde vanmiddag één van de drie naamborden aan de rand van de woonwijk. Hij deed dat met het weghalen van de vlag van de Stichting Ommer Molens waarna het naambord tevoorschijn kwam. Totaal prijken drie van zulke naamborden rondom de wijk. Die naamborden zijn van hout, en voorzien van een door het Vechtdal College gelaserde ets van molen De Lelie.

De wethouder zei in zijn speech blij te zijn met het cultureel erfgoed waar ook molen De Lelie onder valt. “Als gemeente zijn we trots op onze molens. Het beleid is ook om de molens draai- en maalvaardig te houden. We prijzen ons gelukkig dat we in Ommen de Stichting Ommer Molens hebben die zich inzet voor de molens. En natuurlijk de Ommer molenaar Anton Wolters van De Lelie niet te vergeten”, aldus de wethouder, die ook hulde uitsprak aan de initiatiefnemers. “Een mooie naam die eer doet aan de omgeving”.

Ook bij de nieuwbouwwoningen is een naambord te vinden.

Door de coronamaatregelen kon slechts een kleine groep van genodigden aanwezig zijn bij de besloten onthulling. Bijzondere gasten waren de kinderen van de vroegere molenaarsfamilie Oldeman. De molen werd destijds voor een symbolisch bedrag door de gemeente overgenomen van de familie Oldeman, waardoor de molen behouden kon blijven.