Oud groenteboer Marinus de Jonge viert 100ste verjaardag

Ommen – Oud groenteboer Marinus de Jonge viert vandaag zijn honderdste verjaardag. Om hem en zijn familie met dit heugelijke feit te feliciteren kwam burgemeester Hans Vroomen de jarige vanmorgen thuis feliciteren. In verband met de coronamaatregelen moest dit met wat extra afstand, maar daar was het feest niet minder om. Voor de woning was voor de gelegenheid een partytent opgezet, zodat er voldoende ruimte was voor iedereen.

Burgemeester Hans Vroomen kwam Marinus de Jonge vanmorgen feliciteren.

Marinus de Jonge werd vandaag exact een eeuw geleden geboren in Dedemsvaart (Avereest). Hij volgde aan de technische school in Meppel een opleiding tot schilder. Daarna deed hij een opleiding vakbekwaamheid ‘groente, fruithandel en handelsbekwaamheid’. Zijn vader Gerrit was schipper op een trekschuit, en had een groentehandel. Na het behalen van de laatste diploma’s begon Marinus een groente- en fruitzaak aan de Moerheimstraat in Dedemsvaart.

Eind 1955 verhuisde Marinus met zijn vrouw Etje Lantinga naar de Brugstraat 31 in Ommen -waar Smaak nu zit- en nam daar de groentezaak van Geert Fransen over. Terwijl Marinus zich bezighield met de inkoop op de veilingen in Zwollerkerspel, Kampen, Elst en Ressen-Bemmel werd de winkel door Etje gerund. Dinsdags stond Marinus met een kraam op de weekmarkt in Ommen, en vrijdag en zaterdag ging hij met de auto langs de deuren venten.

Molenaar Anton Wolters kwam met zijn groentekar voorlangs rijden.

Vele jaren zat hij in het bestuur van de toenmalige winkeliersvereniging, welke toen ook de organisatie van de Ommer Bissingh voor hun rekening nam. De Jonge is ook vele jaren als vrijwilliger actief geweest bij de Bissingh en de ondernemersbeurs. In 1970 was hij samen met onder andere Evert Damman, Gerard Stegeman, Harm Kruithof medeoprichter van de lokale politieke partij ‘Gemeente belangen’. Tot voor enkele jaren was zijn grote hobby vissen. Hij ging, weer of geen weer, zomer of winter, minimaal eens per week forellen vissen in Beerzerveld.

Marinus zijn echtgenote Etje overleed in 1971 al op relatief jonge leeftijd. Hij kreeg twee zoons met haar. De jongste is Martin die in Vroomshoop woont. De oudste is Gerrit, die woonachtig is in Ommen en bekend is als fractievoorzitter van de VOV. Marinus heeft inmiddels zes kleinkinderen en twee achter kleinkinderen, en er zijn nog twee achter kleinkinderen op komst.