Giethemer kerkbrugje afgesloten voor herstelwerk

Giethmen – Het ‘Giethemer Kerkbrugje’ tussen Ommen en Giethmen is tot het einde van de week afgesloten voor herstelwerkzaamheden. Het Giethemer Kerkpad tussen Ommen en Giethmen is normaal gesproken een veelgebruikte route voor scholieren. En ook voor toeristen en recreatieve fietser is de pittoreske oversteek van de Beneden Regge een bekend punt. De herstelwerkzaamheden die worden uitgevoerd waren al gepland en zijn in overleg met Plaatselijk Belang Giethmen.

Stijgers

De ‘ophaal constructie’ werd het afgelopen halfjaar ondersteund met noodvoorzieningen. Nu zijn er stijgers opgebouwd zodat er aan de brug kan worden gewerkt. Een ontstane scheur in de bovenligger wordt hersteld. Die bovenligger is de bovenste balk van de constructie maar vormt geen dragend onderdeel. Voor het herstel van de scheur wordt een schetsplaat gebruikt; een stalen plaat die de constructie-onderdelen met elkaar verbindt. Ook worden er twee trek/drukschoren geplaatst en worden de kettingen vervangen door een starre buis.

Allen tijdelijke maatregelen volgens de gemeente woordvoerster. De brug staat namelijk in het vervangingsplan om over een aantal jaren te vervangen. Deze vervanging is nog niet ingepland, maar de herstelwerkzaamheden die nu worden uitgevoerd zijn daar volgens de woordvoerster niet van op invloed. De gemeente meldt dat de kosten van de huidige werkzaamheden rond de 10.000 euro liggen.

Omleiding

Plaatselijk aannemer Salbam uit Vilsteren is vorige dinsdag begonnen met de herstelwerkzaamheden. Sindsdien is het brugje afgesloten voor al het verkeer. Fietser worden met bebording omgeleid. De verwachting is dat de herstelwerkzaamheden eind deze week worden afgerond. Mochten de werkzaamheden eerder klaar zijn zullen de afsluiting en omleiding eerder voorbij zijn. Het onderhoud aan de brug wordt uitgevoerd binnen de beperkende landelijke maatregelen die nu gelden

Giethemer kerkbrugje

Kerkgangers uit Giethmen gebruikten het Giethemer Kerkpad elke zondag om de kerk in Ommen te bezoeken. Het was in de regel ook de kortste afstand naar Ommen voor een bezoek aan de wekelijkse markt. De rivier Regge werd toen overgestoken met een zelf bedienend bootje. Als dat niet kon werd gebruik gemaakt van de verderop gelegen Nieuwebrug of Laarbrug. De als voetbrugje bedoelde oversteek werd omstreeks 1905 aangelegd, toen ook de Regge als rivier werd verbeterd. De eigenaar van landgoed Vilsteren, destijds de heer Pathuis Cremers, betaalde de aanlegkosten van het ijzeren voetbrugje in ruil voor het jachtrecht in Giethmen.

Het voetbrugje met een ophaalsysteem om boten ongehinderd te kunnen laten passeren kwam later in eigendom van de gemeente evenals de onderhoudskosten. In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd regelmatig gesteggeld over het onderhoud. De gemeente was van mening dat de onderhoudskosten ook voor rekening van de inwoners van de buurtschap Giethmen kwam à 25 gulden gedurende dertig jaar. In 1987 heeft de gemeente Ommen het voetbrugje volledig vernieuwd. De ophaalconstructie die de vorige brug wel kende is toen in hout nagemaakt en werkt ook niet als zodanig.