GGD komend weekend met vaccinatiebus in Ommen

Ommen – Nu de massale vaccinatiecampagne is afgerond, waarbij de GGD IJsselland ruim 650.000 vaccinaties zette, start deze week een nieuwe fase in het vaccinatieproces. Met de zogenoemde vaccinatiebus gaat het de hort op. “We willen drempels wegnemen bij de mensen die nog niet de kans hebben gezien om zich te laten vaccineren”, vertelt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccineren GGD IJsselland. In de zomermaanden, toen het massale vaccinatieproces zijn piek bereikte, is de GGD IJsselland zich al gaan voorbereiden op het vervolg.

“We zijn gaan onderzoeken welke redenen mensen hebben om zich niet te laten vaccineren. Daaruit bleek dat we voor verschillende struikelblokken wel een oplossing kunnen bieden”, aldus Van Buuren. “Zo kan men zich nu overal zonder afspraak laten vaccineren, krijgen mensen met prikangst extra begeleiding en starten we deze week met de vaccinatiebus. Laagdrempelig, persoonlijk en dichtbij is ons streven. Acties die passen bij onze regio, onze wijken en onze inwoners. En dat gaan we de komende maanden steeds verder uitwerken.”

Vaccinatiebus

Om eventuele drempels ook zoveel mogelijk weg te nemen voor inwoners van Ommen komt de GGD komend weekend met de vaccinatiebus naar Ommen. De bus staat bij Buurthuis Irene in Witharen op vrijdag 17 september van 9:00 tot 11:30 en zaterdag 18 september van 13:00 tot 15:30. De parkeerplaats bij restaurant De Bootsman in Stegeren wordt op 17 september van 13:00 tot 15:30 en zaterdag 18 september van 9:00 tot 11:30 aangedaan. De realisatie van de bus is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arriva Touring.

In de vaccinatiebus kan iedereen vanaf 12 jaar terecht voor een eerste of tweede prik. Wie voor de tweede prik komt, moet er rekening mee houden dat er tussen de eerste en twee prik minimaal drie weken tijd zit. Er kan gekozen worden tussen het mRNA-vaccin en het Janssen-vaccin. Wanneer de eerste prik in de bus gehaald wordt, kan de tweede vaccinatie een volgende keer weer in de bus, of bij één van de vaste locaties van GGD IJsselland worden gehaald.

Een afspraak maken voor een prik in de vaccinatiebus is niet nodig. Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar geldt dat er een volwassene bij moet zijn. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen alleen komen. Voor het laten vaccineren is voor iedereen een geldig legitimatiebewijs verplicht; evenals het dragen van een mondkapje. Men kan ook voor informatie over de corona vaccins terecht bij de bus.

Na Ommen zal de bus komende periode nog andere plekken in IJsselland aandoen. “Vooraf wordt onder andere via onze website (www.ggdijsselland.nl, red.) en verschillende social media kanalen aangekondigd waar de bus staat en op welk moment. We hopen door dichtbij te zijn mensen alsnog de kans te geven om zich te laten vaccineren. Iedereen heeft recht op een vaccinatie. Zo zorgen we er samen voor dat er minder mensen besmet raken en ziek worden van het coronavirus”, zegt Van Buuren. Het is niet uitgesloten dat de bus in de toekomst nog vaker naar Ommen komt.