Gezelligheid bij door muziek omringde dichtmiddag in Café de Herberg

Ommen – De stadsdichtster van Ommen, Viviane Rose, heeft naar aanleiding van de Week van de Poëzie een dichtwedstrijd georganiseerd. Samen met Jannes Kuik, voormalig stadsdichter, heeft Rose een jury gevormd die anoniem vijf gedichten hebben geselecteerd waarop kon worden gestemd. De gedichten gaan over Ommen of Vechtdal, maar iedereen mocht stemmen. De afgelopen weken hingen de vijf gedichten op posters verspreid door de binnenstad, maar ook bij bijvoorbeeld de bibliotheek of verzorgingshuizen. Tijdens een Muzikale Dichtmiddag Ommen in Café de Herberg werd de publieksprijs vanmiddag uitgereikt.

Rob and the Lassogirls. v.l.n.r Dorien Akkerman, Jesse de Klein en Rob Zandgrond.

De samenkomst van muziek en dicht- en woordkunst zorgde voor een bijzondere en gezellige middag bij Café de Herberg. De dichters/artiesten die vanmiddag voor het vermaak zorgden zijn: Maarten Willems met gitarist Gertjan Kaijen (dichtkunst en zang op muziek), Selma en Gertjan Kaijen (cabaret), Rob and the Lassogirls (met 4 nieuwe Nederlandstalige nummers, Rob Zandgrond, Dorien Akkerman en Jesse de Klein), Justin Westera (Wordslam, stadsdichter van Meppel), Delia Bremer (dichtkunst op muziek) en Viviane Rose met Constance Boudewijns (dichtkunst op muziek).

Viviane Rose, stadsdichtster van Ommen, organiseerde de dichtwedstrijd.

Tussendoor werd de publieksprijs uitgereikt. De vijf uitgekozen gedichten werden geschreven van Ria Westerhuis, Jeroen Kraakman, Hein van der Schoot, Mieke Bruins en Alex Schuurman. Voordat de prijs door wethouder Ko Scheel werd uitgereikt las hij nog een zelfgeschreven limerick voor. De meeste stemmen gingen naar Ria Westerhuis en haar gedicht ‘Aan de Ommerschans’, dat gaat over de voormalige bedelaarskolonie. Speciaal voor de gelegenheid werd door Tom Lucassen, beeldend kunstenaar en galeriehouder aan de Prinses Julianastraat, een prijs gemaakt.

Ria Westerhuis, met op de achtergrond Rob Zandgrond.

De activiteiten tijdens de Week van de Poëziem, die van 30 januari tot en met 5 februari duurt, zijn mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Ommen, Café de Herberg en Bibliotheek Salland. Aankomende dinsdag avond wordt er door Renée Luth, stadsdichter van Groningen, een workshop gedichten schrijven gegeven in de bibliotheek van Ommen. De workshop is gratis maar aanmelden is wel nodig.

Het winnende gedicht ‘Aan de Ommerschans’ van Ria Westerhuis:
Hier bouwde Johannes van den Bosch
een nieuwe maatschappij
zijn ideaal
bedelaars, paupers en wezen
hoop te geven
arbeid adelt, tucht loutert!
nobel het streven

mis ging het
arbeid werd heilig moeten
wachters
smoorden stemmen en kelen
kleineerden
gaven straffen en bevelen

duizenden voeten trilden
op gure grond
koude winters kusten
gesprongen lippen
prevelden gebeden
tegen beter weten in
elk ongeboren kind
plengde tranen in moeders buik
elke nieuwe pauper
een zwak begin

wezen en vondelingen
droegen last
op rafelige ruggen,
echtparen gescheiden
door houten hekken
bedden te kort
om tenen te strekken

Johannes had het goed bedacht
de gracht was breed
lust te vluchten
met elkaar
gering, vrijheid
bracht honger en gevaar

Ommerschans
strafkolonie
met hoop op beter leven
werd ten langen leste
in 1890 opgeheven

Via www.ommen.nl/dichtwedstrijd zijn alle vijf gedichten te lezen.